България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема

...
България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема
Коментари Харесай

България готова да окаже експертна помощ на Албания по пътя ѝ към ЕС

България поредно поддържа присъединението на Албания към Европейски Съюз и заема дейна позиция в интерес на основните решения за европейския път на страната.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков по време на среща с президента на Албания Байрам Бегай. Българска парламентарна делегация, водена от Желязков, е на публично посещаване в Тирана по покана на албанския ръководител на Народното събрание Линдита Никола.

Агресивната война на Русия против Украйна ускори уговорката към Западните Балкани и източните сътрудници, който се е трансформирал в неразделна част от отговора на Европейски Съюз на новата геополитическа действителност, означи ръководителят на Народното събрание. По думите му България в никакъв случай не е подкрепяла изкуственото свързване на европейските пътища на Албания и Република Северна Македония. Ускоряването на интеграционните процеси не може и не би трябвало да бъде за сметка на правилото на личните заслуги, акцентира Росен Желязков.

Президентът Байрам Бегай изрази признателност за поредната поддръжка на България по пътя на страната му към участие в Европейски Съюз.

Съществува капацитет за задълбочаване на съдействието сред България и Албания в сферите на стопанската система, търговията, туризма и инфраструктурната районна съгласуваност, посочи на собствен ред Желязков. Той акцентира стратегическото значение на Коридор VIII и добави, че като страна членка на Европейски Съюз България е вложила обилни старания за включването му в разширената трансевропейска транспортна мрежа като част от кулоар " Западни Балкани/Източно Средиземноморие ".

Въпреки че размерът на двустранната търговия се е нараснал съвсем двойно в интервала 2018-2022 година, икономическото ни съдействие надалеч изостава от равнището на политическия ни разговор, означи ръководителят на Народно събрание. Той акцентира, че туризмът е най-динамично развиващият се бранш в двустранните търговско-икономически връзки през последните години. Пускането на постоянна авиолиния София-Тирана е в доста напреднал стадий и се надяваме до 1 година да бъдат реализирани полети, съобщи Желязков. По думите му това безспорно ще улесни контактите сред компаниите в двете страни и обмена на туристи. Важно място в двустранните връзки заема и съдействието в региона на образованието, науката и културата, означи Желязков.

В лицето на българското национално малцинство в Албания вашата страна има едни от най-силните последователи за европейското бъдеще на Албания, означи Росен Желязков. България чака публикуването на резултатите от преброяването на популацията в Албания, първото след признаването на българското национално малцинство, добави той. Страната ни се надява, че Албания ще резервира поредната си позиция за цялостно гарантиране на правата на националните малцинства и чака приемането и използването на останалото вторично законодателство, обвързвано с Рамковия закон от 2017 година

Българското малцинство има всички благоприятни условия за развиване и безусловно равни права с останалите албански жители, регистрира президентът на Албания Байрам Бегай.

В състава на българската делегация са ръководителят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за другарство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), националният представител Ванина Вецина (ПГ " ПП-ДБ " ), ръководителят на Комисията по икономическа политика и нововъведения и зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид, ръководителят на Групата за другарство България-Албания Климент Шопов (ПГ на " Възраждане " ), националният представител и член на Групата за другарство България-Албания Румен Гечев (ПГ " Българска социалистическа партия за България " ) и националният представител Павела Митова (ПГ " ИТН " ).

Росен Желязков организира среща и с ръководителя на Народното събрание на Република Албания Линдита Никола. На нея той заяви, че дружно с политическата си поддръжка България е подготвена да окаже експертна помощ в процеса на присъединение на Албания към Европейски Съюз.

Задълбочаването на двустранните връзки на България и Албания дава спомагателни благоприятни условия за оказване на въздействие върху процесите в Западните Балкани, както и за развиването на многостранното съдействие в района на Югоизточна Европа, уточни Росен Желязков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР