България последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна. Това заяви министърът

...
България последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна. Това заяви министърът
Коментари Харесай

Министър Генчовска: България последователно подкрепя европерспективата на Украйна

България поредно поддържа европейската вероятност на Украйна. Това съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на провеждащия се в София конгрес „ Европейски Съюз среща Балканите “, на който политици и специалисти разискват стъпките към усилване на районното съдействие и интеграцията в Европейския съюз. 

Агресията на Русия против Украйна поражда изключителни провокации пред целия либерален свят, сподели още българският външен министър.  По думите й спорът има доста провокации, свързани и с асиметрични закани във връзка с сигурността и стабилността на целия свят. Генчовска уточни, че сме очевидци на тъпчене на правилата на интернационалното право и то от страна, която е непрекъснат член на Съвета на сигурност на Организация на обединените нации, страна, която е нуклеарна мощ.

С методите на войната се прави опит силово да се ограничи правото на една самостоятелна страна да дефинира своето бъдеще и своята външна политика, уточни Теодора Генчовска. По думите й експанзията е опасност и за всеки един от нас и за нашата обща независимост. 

Отговорността за тази война тежи на раменете на Русия, а наш дълг е да извлечем уроци от това, на което сме очевидци, добави Генчовска. Тя напомни, че в заключителното официално съобщение на изключителната среща на върха на НАТО през март всички участници са се обединили да се опълчват на опитите на Русия да унищожи основите на интернационалната сигурност и непоклатимост. Независима, суверенна и постоянна  Украйна е от основно значение за нашата евроатлантическа сигурност, уточни българският външен министър.

България в последните години поддържа европейската вероятност на Украйна, сподели тя и уточни, че водена от убеждението си, че мястото на Украйна е в европейското семейство, България е една от страните, които са се застъпили за европейската й вероятност. 

България постоянно е подкрепяла интеграцията на всички шест страни от Западните Балкани. Тя е най-мощният мотор на преход към демократично ръководство и пазарна стопанска система. Същевременно интеграцията сама по себе си не може да се преглежда като антидот, антидотът е в самите полезности, съобщи Теодора Генчовска. 

Високо оценяваме политическата храброст на страните от Западните Балкани, които се причислиха към глобите на Европейски Съюз като израз на тяхната увереност да се причислят към общата външна политика и политика за сигурност на Европейски Съюз. Призоваваме за намиране на способи за понижаване на социално-икономическата цена, в частност и приобщаването им към общата скица на Европейски Съюз за закупуване на природен газ, сподели още тя. 

Стабилността на нашите съдружници от Черна гора, Албания, Република Северна Македония е обезпечена от груповата сигурност на Алианса. Основен фокус на напъните е стимулирането и съживяването на европейската интеграция на Босна и Херцеговина и на Косово. Тези две страни имат най-ниското равнище на сигурност в района, уточни министър Генчовска.

Босна и Херцеговина и Косово към момента нямат приет статут на страна претендент за участие, а жителите на Косово са последните в района, за които към момента се изискват визи, добави тя, след което добави, че България неведнъж се е произнасяла за визовата либерализация за Косово. 

Подкрепата ни за европейската вероятност на Западните Балкани е безапелационна, само че не и безусловна, сподели Генчовска. 

С нашите най-близки съседи от Скопие сме в непрестанен контакт, водени от взаимния блян за превъзмогване на изкуствените разделения, основани от времето на Югославския режим. Влагаме запас и политически капитал в опит да намерим взаимноприемливи решения, които да разрешат на интеграционния развой на Скопие да се развива върху здрави основи. Изграждането на предсказуеми и лоялни връзки обаче е комплициран развой, изискващ политическа воля и подчинен от съответни резултати, а не от крайни периоди. Съвместната ни работа в това направление продължава, добави външният ни министър. 

Западните Балкани биха били по-стабилни и благоденстващи, в случай че са част от европейското семейство на споделени полезности, уточни Генчовска.

Неизменна остава поддръжката ни и за европейската вероятност на Грузия и Молдова, добави министърът. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР