България получи нов срок от Комитета на министрите на Съвета

...
България получи нов срок от Комитета на министрите на Съвета
Коментари Харесай

България трябва да признае македонските дружества до 1 декември

България получи нов период от Комитета на министрите на Съвета на Европа да предприеме дейности за осъществяване на решенията на Европейския съд по правата на индивида и да записва сдружения с македонски етнически генезис в страната. Новият краен период за България е 1 декември 2021 година, като тя би трябвало да покаже съответен прогрес в решаването на тези въпроси, написа " Нова Македония ".

През октомври 2020 година Комитетът на министрите на Съвета на Европа одобри междинна резолюция ResDH (2020) 197, в която се показват отговорностите, които България би трябвало да поеме по отношение на осъществяването на решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), и по-специално решението " Обединената македонска организация Илинден и други групи против България ", което приканва българските управляващи да разрешат всяко ново заявление за регистрация на " ОМО Илинден " или сдружения, сходни на " ОМО Илинден ", да бъдат прегледани в цялостно сходство с член 11 от Конвенцията, т.е. да позволи тяхната регистрация.

Тогава на България беше даден период до 1 юни тази година да извърши решенията на Европейски съд по правата на човека. По време на спор на Комитета на министрите на 9 юни беше изразена „ дълбока угриженост “, че макар приемането на междинна резолюция CM / ResDH (2020) 197 при последното разглеждане на тези каузи, последните претенции за регистрация още веднъж инициирани от асоциациите разкри проблеми при явно непоследователно използване на публично правно условие или разчитане на учредения, свързани с задачите на сдруженията на претендентите, метод, който е бил неведнъж подложен на критика от Европейския съд.

В този подтекст българските управляващи бяха помолени да изяснят съществуването и въздействието на практиката на сдружаване на сдружения за регистрация под статут на социална услуга. " Насърчавайте управляващите за следващ път да подсигуряват, че всяко ново заявление за регистрация на сдружения на претенденти или сходни сдружения се преглежда в цялостно сходство с член 11 от Конвенцията във връзка с формалните правни условия, които би трябвало да се ползват съразмерно, предсказуемо и поредно, с ясни инструкции към претендентите, в случай че е належащо, а също и по отношение на оценката на законността на задачите на сдруженията и средствата за тяхното осъществяване " - се показва в заключението на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Освен това Комитетът на министрите показва " дълбока угриженост от обстоятелството, че повече от 15 години след първата присъда на сдруженията за " реализиране на самопризнание на македонското малцинство " рутинно се отхвърля регистрация и това частично се дължи на възходящия проблем на отрицание на задачите им. В този подтекст управляващите се приканват да предадат настояванията за осъществяване на тези решения, изложени в решенията на Комитета на министрите.

Известно е, че България има няколко решения през годините от Европейския съд по правата на индивида, който задължава да даде опция за регистрация на македонски сдружения, посредством които македонците, основно от пиринската част на Македония, ще могат свободно да заявяват своята етническа принадлежност. Но също по този начин е известно, че България по разнообразни способи заобикаля осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида и даже е изразила подготвеност да заплаща санкции за неприлагането им, само че не и да записва македонски сдружения и македонци като етническа група на своя държавна територия.

Изтъкнати адвокати с интернационален опит показват, че спазването на решенията на Европейския съд по правата на индивида е наложително и последствията за неспазване би трябвало да бъдат огромни. Но в тази ситуация с решенията, с които България е задължена да позволи регистрацията на македонски сдружения, съвсем в никакъв случай не е имало никакви последствия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР