България получи изключение от санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса

...
България получи изключение от санкциите на Европейския съюз, забраняващи вноса
Коментари Харесай

Politico: Путин печели 430 милиона евро от това, че България внася руски петрол на завишени цени

България получи изключение от глобите на Европейския съюз, забраняващи вноса на съветски нефт, сякаш с цел да се подсигурява, че страната няма да се сблъска с изострен дефицит на горива, макар че по-широката политика на Европейски Съюз имаше за цел да прекъсне главната парична артерия на Русия след пълномащабната офанзива против Киев, написа Politico в собствен материал.

Но дали България би могла да продължи да внася съветски нефт, в случай че цената му е над горната граница? Митническите чиновници в София поискали да знаят сигурно, по тази причина се обърнали към представители на Европейски Съюз с молба за " обяснение ", съгласно частен имейл от 4 август, забелязан от Politico.

" Суровият нефт, внасян въз основа на тези дерогации, не би трябвало да бъде еднакъв или под 60 $ за барел ", гласи отговорът на Европейски Съюз.

Според поверителни митнически данни, с които Politico се е срещнал, от август до октомври България е внасяла съветски недопечен нефт на цени, по-високи от допустимите. Според изчисленията на " Център за проучване на силата и чистия въздух " (CREA) цената на доставките се прави оценка на 640 млн. евро. Парите са отишли в съветските енергийни компании, които заплащат налози, помагащи за пълненето на военната каса на Кремъл.

Пропускът в глобите е характерен образец за огромните дефекти, които разяждат опитите на Европейски Съюз да спре милиардите, които Русия печели от експорт на сила. Приблизително година след приемането на първичните наказания правните пропуски в комбиниране с неприятното правоприлагане и разрастващата се паралелна търговия не престават да обезпечават приходите на Москва от изкопаеми горива и да зареждат съвсем половината от бюджета на Владимир Путин.

Освен това се е появил цялостен нов черен пазар за обезпечаване, превозване и укриване на съветското гориво по време на пътуването му по света.

С други думи, глобите не са реализирани. Приходите на Русия от експорт на нефт са намалели единствено с 14% след налагането на рестриктивните мерки. През октомври приходите на Русия от изкопаеми горива доближиха 18-месечен връх.

Също по този начин наподобява, че Европейски Съюз е изчерпал опциите си да направи нещо по въпроса. Последният пакет от наказания на Европейски Съюз, който ще бъде финализиран на срещата на върха на водачите тази седмица, е концентриран най-вече върху административни промени, които съгласно специалистите няма да допринесат за ограничение на необятно публикуваното укриване на налози.

Българското недовиждане

Причината за българската " малка врата " в ценовите ограничавания евентуално е чиновнически пропуск.

Когато Европейски Съюз записа в закона за ограничение на цените на страните от Г-7, служителите категорично не разрешиха на корабните компании и застрахователните компании от Европейски Съюз да търгуват с съветски нефт над прага от 60 $ за страни отвън Европейски Съюз. Целта беше да се понижат приходите на Кремъл, като в същото време се запазят постоянни международните петролни потоци.

Официалните лица обаче в никакъв случай не са си помисляли да наложат сходни правила за доставките в страните от Европейски Съюз, частично тъй като Брюксел забрани вноса на съветски недопечен нефт по море същия ден.

С изключение на България

По данни на CREA приходите от експорт на съветски нефт от продажби в България в интервала август-октомври - една трета от които са от продажби над пределните цени - са донесли на Кремъл към 430 млн. евро под формата на директни налози.

В по-общ проект вносът на недопечен нефт от " Лукойл " в България е донесъл на Русия доходи от експорт в размер на над 2 милиарда евро след влизането в действие на глобите през февруари, сочи нов разбор на CREA и Центъра за проучване на демокрацията. А Кремъл е спечелил 1 милиарда евро от директни налози от продажбите, разкри Politico предишния месец.

Сега България даде обещание да редуцира с шест месеца периода на отхвърли си от съветската възбрана за експорт на нефт, като краткотрайно го реалокира за март.

А Кирил Петков, някогашният министър-председател, съобщи пред Politico, че заобикалянето на ограничаването на цените също би трябвало " безусловно " да бъде прекъснато.

Министерството на финансите на България и " Лукойл " не дали отговор на запитванията за коментар.

Дълбоките тъмни води

Вместо да одобри строгите правила, предопределени за източване на финансите ѝ, Москва почнала конкуренция в заобикалянето на глобите, търсейки малки врати в границите на това, което един почитан украински чиновник дефинира като " тактика на хлебарките ".

За да си подсигурява, че може да продава изкопаемите си горива непременно, която може да получи, в нарушаване на тавана на цените на петрола и други ограничавания, Русия управлява основаването на успореден пазар за доставки, който посредством комбинация от нарушение и занемаряване на законите цялостни джобовете на държавните ѝ енергийни компании и олигарси.

Появи се " горист флот " от застаряващи танкери, ръководени по тайнствен метод посредством мрежа от компании, които прикриват собствеността им, като постоянно търгуват с горивото, което придвижват на други кораби в морето. За да им се помогне да избегнат юрисдикцията на западните наказания, като в същото време дават отговор на главните морски условия, в страни като Индия се появиха голям брой неразбираеми застрахователни компании.

Тъй като съветските покупко-продажби от ден на ден се отдалечават от западните оператори и търговци, това прави следенето им още по-трудно, споделя Катона, петролен анализатор на Kpler.

По думите му " всеки един " тип съветски нефт в този момент се търгува над ценовия таван, до момента в който CREA пресмята, че единствено 48% от съветските петролни товари са били превозени с танкери, притежавани или застраховани в страните от Г-7 и Европейски Съюз през октомври.

В същото време страни като Индия са нараснали вноса си на на ниска цена съветски недопечен нефт със 134%, откри CREA, като го преработват и по-късно го продават на всички места. Това значи, че европейските консуматори може неумишлено да зареждат колите си с гориво, създадено от съветски недопечен нефт, като в това време финансират въоръжените сили на Москва.

Замиращият Запад?

В Брюксел политическите водачи като че ли са вдигнали ръце. Когато водачите на Европейски Съюз се съберат на срещата си на върха в четвъртък, пакетът от наказания, който се чака да одобрят, ще направи малко, с цел да спре потока от енергийни пари на Русия, като ще пропусне всевъзможни ограничения, ориентирани към съветския нефт или понижаване на горната граница на цените.

Докато не бъдат подхванати такива ограничения, финансите на Русия няма да издъхнат същински, споделя Александра Прокопенко, икономист и нерезидентен академик в Центъра " Карнеги " за Русия и Евразия.

" Руската стопанска система е много огромно животно ", споделя Прокопенко, " по тази причина е мъчно да бъде убито с един изстрел. "

 

Източник Фокус

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР