България получи изключение от санкциите на ЕС срещу Русия и

...
България получи изключение от санкциите на ЕС срещу Русия и
Коментари Харесай

Петър Витанов: България трябва да диверсифицира източниците си на доставка на горива

България получи изключение от глобите на Европейски Съюз против Русия и ще може да внася съветски нефт до края на 2024-та година.

Страната ни би трябвало да диверсифицира източниците си на доставка на горива, разяснява в " Още от деня " евродепутатът Петър Витанов.

" Това решение е от изгода за България, тъй като за всички ни е ясно, че петролът, който идва от Русия, този, който се употребява в българската рафинерия, е по-изгоден стопански и неговата подмяна щеше да докара до внезапна смяна на цените на горивата, щеше да увеличи и цената на живота ", означи евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

От тази позиция шестият пакет от наказания не наподобява да е толкоз мъчителен за България, акцентира Витанов.

Това е компромисно решение за целия Европейски Съюз, има задоволително отстъпки освен за страни като България, освен за Унгария и Словакия, които могат по тръбопровода " Дружба " да получават съветски петролни доставки, само че и за страни като Гърция, Кипър, чиито кораби могат да търгуват с съветски нефт.

Витанов изрази вяра, че след този интервал до 2024 година конюнктурата да се е трансформирала доста и да имаме мир. При мир изискванията, при които ще търгуваме, ще бъдат разнообразни.

" За три години България ще има опция да се приспособява към потребление на различен вид нефт, в това число да приспособява и българската рафинерия ", уточни евродепутатът.

Адаптирането към потребление на различен тип нефт и на рафинерията за преправка не може да стане с европейски средства, Европейски Съюз от дълго време не дава средства за изкопаеми горива, сподели той.

И напомни, че огромната цел на Европейски Съюз е зелена трансформажия на стопанската система.

С това решение на Европейски Съюз най-малко в кратковременен и средносрочен проект няма в допълнение да утежни благосъстоянието на българина, разяснява Петър Витанов.

Какво сподели Витанов за политическите дейности и тактиката на Европейски Съюз във връзка с войната в Украйна вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР