България получи днес много силна подкрепа от европейските институции по

...
България получи днес много силна подкрепа от европейските институции по
Коментари Харесай

В България ще се създаде Регионален координационен център за доставки на газ и ток в Югоизточна Европа

„ България получи през днешния ден доста мощна поддръжка от европейските институции във връзка прекратените от „ Газпром “ доставки на газ. Заедно с Европейската комисия обсъдихме основаването на Регионален координационен център в България, който ще ръководи газовата и електропреносната инфраструктура в района на Югоизточна Европа “. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който дружно с министъра на енергетиката Александър Николов през вчерашния ден организира срещи в Брюксел със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с кабинетите на ръководителите на Комисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

„ Следващата стъпка е да бъдат направени общи покупки на газ, дружно с останалите страни от района “, уточни вицепремиерът Василев. „ В развой сме на договаряне на доставки от разнообразни източници и в случай че тези наши сделки са сполучливи, може да избегнем повишение на цената на газа “, съобщи министър Николов.

Основният акцент във всички диалози беше едностранното преустановяване на доставките на природен газ за България от страна на „ Газпром “ и последващите дейности в отбрана на европейския интерес. „ Прекратяването на доставките е жестоко нарушаване на настоящ контракт от страна съветската компания. Съвместно с европейските институции ние обсъждаме опцията да потърсим правата си по планувания в контракта ред. Поискали сме правна помощ за арбитраж, тъй че да се задействат и правните екипи на Европейски Съюз “, означи Асен Василев.

„ Исканията на „ Газпром “ са в цялостно несъгласие с нашия контракт и закрепения в него метод на заплащане. Това, което те желаят е да се изплащат доставките в рубли, което да става по механизъм, при който ние нямаме надзор върху самото заплащане и върху процеса на конвертиране в рубли “, разяснява министър Александър Николов.

България има задоволително газ и не се чакат проблеми с доставките в идващите месеци, увериха министрите Василев и Николов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР