България получи 2.9 милиона евро по Плана за превенция на

...
България получи 2.9 милиона евро по Плана за превенция на
Коментари Харесай

България получи 2.9 милиона евро от ЕК за борба с Африканската чума

България получи 2.9 милиона евро по Плана за предварителна защита на болестта Африканска чума по свинете за 2018-2019 год. от Европейската комисия. Това стана ясно по време на среща сред министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андриукайтис в Брюксел. Половината от тези средства ще ни бъдат предоставени предплатено за покриване на съответните разноски.
Министър Танева срещна еврокомисаря с подхванатите ограничения във връзка с персоналните стопанствата и дребните ферми, при които липсва биосигурност. Тя осведоми, че огромна част от популацията непринудено е усвоило месото от животните, които не са регистрирани във ветеринарните служби и на процедура са противозаконни. „ Тъй като хората станаха съпричастни и вземат участие в битката с АЧС, ние ще предложим превенционен проект. Ще предприемем дейности ориентирани към поддръжка за създаване на биосигурност, репопулация и регистрация на обектите ", сподели министър Танева. Андриукайтис бе безапелационен, че Комисията поддържа легалните производители с ограничения за биосигурност и регистрация, без значение дали са дребни или огромни. Той прикани да не се политизира с тематиката, а да се работи единно.
Двамата се сплотиха към мнението, че за ограничение и предотвратяване от болестта, е належащо при развъждането на домашни прасета да се съблюдават съответните ограничения за биосигурност без значение на вида стопанство. Еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните подчертава и върху отговорността на страната ни за недопускане навлизането на болестта в прилежащите страни.
От срещата стана ясно, че от 21 септември до началото на октомври ни следва одит от Европейска комисия по ограниченията, които страната ползва за справяне с АЧС. От този одит зависи и съ-финансирането, което ще получим и финансовата поддръжка на дейностите, които прилагаме. Всичко това е под изискване, че ние строго изпълняваме европейското законодателство.
Към 31 юли 2019 година, страната ни е декларирала 11 милиона евро, които ще могат да се употребяват като отплата за към този момент премахнати огнища на АЧС в свинекомплексите. Министър Танева получи увещание, че отговор за това искане ще получим в границите на 30 дни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР