България получава все по-голяма подкрепа за членството си в Шенген.

...
България получава все по-голяма подкрепа за членството си в Шенген.
Коментари Харесай

Радев: България получава все по-голяма подкрепа за членството си в Шенген

България получава все по-голяма поддръжка за участието си в Шенген. Ако изпълняваме всички значими стъпки, октомври ще можем да се присъединим. Това сподели президентът Румен РАдев пред публицисти в Брюксел.

Преди това Радев разяснява, че България е значима част от европейския механизъм за подсилване на мира. „ Ние с Европейска комисия ще работим за повече вложения във военно отбранителната ни промишленост, с цел да имаме повече потенциал, да запълваме както нашите ресурси, по този начин и да оказваме помощ на членките на Европейски Съюз и НАТО да запълват своите ресурси. Но България не взе участие в взаимната доставка на снаряди за Украйна ", съобщи Радев.

„ Днешният съвет е доста значим. България от ден на ден се утвърждава като страна, която по едно и също време с аргументираното отстояване на нашите ползи, предлагаме и значими начинания и хрумвания. Имаме забележителен пробив в областта на миграцията. Преди дни стартирахме пилотен план с Европейска комисия за понижаване на незаконната миграция, за подсилване на нашата граница. Искам да изкажа признателност на ръководителя на Европейска комисия и сътрудниците от Съвета, за това, че правят оценка все по-високо нашите старания и нашите триумфи в опазването на границата. И откликнаха на апела за взаимност и общ ангажимент за защитата на външните граници. На 14 март бе признат нов стратегически метод за подсилване на границите и ще бъдат вложени 600 милиона евро за техническа помощ. Първи приоритет е българо-турската граница, т.е. главната част от тези пари идват за България ", сподели Радев.

Той изясни, че страната ни е предложила у нас да се сътвори интернационална оперативна група за битка с незаконния трафик.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР