България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще поискат ЕС да

...
България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще поискат ЕС да
Коментари Харесай

България и още 4 страни от ЕС искат още помощи за земеделците, пострадали от вноса от Украйна

България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния ще изискат Европейски Съюз да обезпечи и следващата година помощ за земеделците в тези страни, потърпевши от вноса от Украйна. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който взе участие в днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той добави, че това решение е било разисквано на среща сред него и сътрудниците му от посочените страни. Министрите са разговаряли за отражението от украинския аграрни импорт. Разбрахме се да желаяме дружно за цялата 2024 година да имаме нова украинска помощ за нашите аграрни производители, защото те действително са ощетени сега, разясни Вътев.

Днес имахме следващия сериозен диалог с комисаря по земеделието Януш Войчеховски. Отново му сложих въпроса, тъй като имаме сериозна преписка по тематиката, за таваните за украинската помощ, добави министърът. Имаме писмо от Европейска комисия, че оферират таванът да стане 280 000 евро, а беше 250 000 евро до момента, и действието му да продължи до 31 март. Ние сме върнали отговор през Министерството на финансите, че желаеме да няма таван, уточни министърът.

 

По неговите думи Войчеховски е декларирал, че нашата страна единствена в Европейски Съюз желае да няма таван на държавната помощ, само че регламентът споделя друго.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР