България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не

...
България полага усилия да бъде готова да приеме еврото не
Коментари Харесай

България се готви да приеме еврото най-късно на 1 януари 2025 г.

България поставя старания да бъде подготвена да одобри еврото не по-късно от 1 януари 2025 година Това декларират от Министерството на финансите (МФ) в позиция във връзка изявления в медии по тематиката за присъединение на страната ни към еврозоната. 

От МФ означават, че подготовката и напредъкът на страната ни за участие в еврозоната са разисквани на срещите на министъра на финансите Росица Велкова с ръководителя на Еврогрупата Паскал Донахю и с еврокомисаря Валдис Домбровскис на съвещанието на Съвета по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 28 и 29 април в Стокхолм. Дискутирани са също въпросът за преодоляването на инфлацията и ограниченията на държавното управление в тази посока, както и упованията за недостиг по бюджета. От МФ напомнят, че информация за диалозите е публикувана от пресцентъра на ведомството. 

Във връзка със спекулации в медиите, свързани с процесите по присъединението на страната ни към еврозоната, Министерството на финансите изрично декларира, че на тези срещи не е повдигана тематиката за отсрочване на въвеждането на еврото в България след 1 януари 2025 година, написа в известието. 

Членството в еврозоната е приоритет за нашата страна. Продължава дейната работа на страната по подготовката за приемане на единната европейска валута както в техническата, по този начин и в законодателната част, декларират от Министерството на финансите. 

В известието се показва още, че МФ счита за неприемливо разпространението на подправени вести и спорни послания в медиите. Отбелязва се и че всяка информация за формалните срещи на министъра на финансите се дава в точния момент от пресцентъра на министерството по формален път. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР