България покрива стандартите за Шенген и съвсем незаслужено би било

...
България покрива стандартите за Шенген и съвсем незаслужено би било
Коментари Харесай

Гешев: Не е имало стрелба на границата ни с Турция, надявам се случая да не се използва във вреда на България


България покрива стандартите за Шенген и напълно несправедливо би било да не се допусне в тази общественост, безапелационен е основният прокурор

„ Това, което ми е знае се, че този случай е от преди два месеца. Надявам се, да не се употребява сега ситуативно, във щета на България, тъй като страната ни не го заслужава. Ние сме европейска страна и съблюдаваме европейските стандарти. Мисля, че сътрудниците от Министерство на вътрешните работи дадоха подробна информация, която открива друга от твърдената конюнктура, т.е., че не е имало пукотевица. Доколкото ми е знае се имало инспекция в Бургас, при която прокуратурата също не е установила тези условия в този тип, в който се оповестяват медийно. Ще изчакаме и те какво ще кажат “. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев във връзка следствие на английската телевизия „ Скай Нюз “ и още няколко западни медии, в което се твърди, че български гранични служители на реда са стреляли по мигрант от Сирия, опитал се да премине границата с Турция.

Коментарът си Гешев направи незабавно след края на Международната конференция STOP HATE SPEECH ( „ Да спрем речта на омразата “), която се прове през вчерашния ден и през днешния ден в София и бе проведена от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация.

„ България покрива стандартите за Шенген, дава отговор на всички условия и напълно несправедливо би било да не се допусне в тази общественост. Вярвам този случай да не се употребява ситуативно за реализиране на политически цели, които не са в полза на България “, безапелационен беше основният прокурор.

На въпрос чии може да са тези цели, той отговори, че няма визия.

Попитан дали има единна политика на територията на Европейския съюз по отношение на мигрантите, той отговори по този начин:

„ Това е политически въпрос, няма по какъв начин аз да разясня, тъй като аз съм правист. Мога да приказвам по юридически тематики, ще ви отговоря по юридическа тематика. Има извънредно положително взаимоотношение с сътрудниците ни от целия Европейски съюз. Виждате, че тук бяха основни прокурори на няколко страни. На равнище правосъдна власт и правоохранителни органи ние имаме извънредно положително взаимоотношение. А дали има обща политика, аз не мога да отговоря. Това е въпрос към политиците “.

Той уточни още, че България има положително взаимоотношение с Турция на равнище прокуратура и правосъдна власт.

„ Имаме извънредно добър контакт с сътрудниците при съответни молби за правна помощ и въпроси, които касаят съответни наказателни производства в двете страни. На равнище изпълнителна власт Министерство на вътрешните работи, доколкото ми е известно, също има извънредно положително взаимоотношение. Така че, аз не виждам някакви проблеми, които мога да откроя. Поне на мен не са ми известни “, означи Гешев.

На въпрос дали е задвижил процедурата във връзка с нидерландския министър председател, основният прокурор съобщи, че два дни е в конференция и не може да отговори сега.

„ Сигурен съм, че съответният български прокурор, който ще се занимава със случая, ще реши обстоятелствата и събитията и ще вземе вярното решение “,  каза той.

Припомняме, че в неделя основният прокурор разгласи, че прокуратурата не разполага с данни българската граница да се минава против 50 евро, каквото изказване направи премиера на Нидерландия Марк Рюте пред NOS Nieuws и с думите си оправда решението на Амстердам да блокира България за Шенген.

Във връзка с това Иван Гешев съобщи посредством изказване в профила си в Туитър, че ще изиска от управляващите в Нидерландия доказателства за случаи за прекосяване на границата сред България и Турция „ с банкнота от 50 евро “.

„ Ако нашите сътрудници от правоохранителната система на Нидерландия разполагат с такива, чакам да ни бъдат предоставени по реда на интернационалната правна помощ при съблюдаване правилата на върховенството на закона “, безапелационен бе Гешев.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР