България показва устойчивост при поредица от сътресения, благодарение на политиките

...
България показва устойчивост при поредица от сътресения, благодарение на политиките
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Инфлацията може да продължи по-дълго от очакванията

" България демонстрира резистентност при поредност от разтърсвания, с помощта на политиките на поддръжка през 2021 година, стопанската система се възвърне, макар пандемия и политическа неустойчивост ", съобщи пред български публицисти Кристалина Георгиева.

Според нея, в действителност има заплаха от закъснение на растежа ни - прогнозата е до 3% за тази година, тъй като сме покрай Русия и сме с по-висока енергийна взаимозависимост. Последните два фактора пък ще се отразят на инфлацията, която към този момент се форсира и влезе в двуцифрени индикатори.

" А това значи, че когато паричната политика тръгне към стягане, главно през повдигане на лихвените проценти, това ще се усети и от семействата, и компаниите ", предизвести Георгиева.

В международен проект, фондът чака сериозен риск от рецесия на храни, минимум 26 страни ще се окажат тази година в доста тежко положение. Заделени били 700 милиарда $ за поддръжка на страните, наранени от войната, а 40 милиарда $ са обезпечени за фонд за страните, които са заинтригувани за помощ за климатичните промени.

" Това, което би трябвало да се случи, съгласно МВФ, е ускорение на произвеждане на храни, което бе огромна тематика и ще продължи да бъде огромна тематика. В момента се разпознава къде има опция за увеличение на производството на храни - Канада, Индия към този момент са го декларирали. В Съединени американски щати върви диалог на тематика етанол в подтекста на пренасочването му към произвеждане на царевица. Темата за торовете също ще бъде огромна ", предвиждат от фонда.

" Това обаче не значи да си затворим очите пред потребността за се покачат лихвите., които ще се отразят на търсенето на заеми, ще усложнят погасяването им, изключително в страни с високо дългово време. Няма да бъде елементарно тази година, няма да бъде елементарно и следващата година ", предвижда Георгиева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР