България поема председателството на Залцбургския форум на 1 юли за

...
България поема председателството на Залцбургския форум на 1 юли за
Коментари Харесай

България поема председателството на Залцбургския форум на 1 юли за шест месеца

България поема председателството на Залцбургския конгрес на 1 юли за шест месеца, оповестиха от Министерството на вътрешните работи (МВР). 

 

„ При формулирането на целите на Българското председателство се ръководихме от правилото за последователност в тематиките, по които ще работим. Предвид интервала на преход към новия институционален цикъл на Европейския съюз е значимо вижданията на страните ни да намерят място измежду общоевропейските цели “, сподели служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във Виена. 

 

В рамките на присъединяване си в министерската конференция на страните от Залцбургския конгрес Стоянов показа предпочитаните за страната ни тематики, като открои битката с контрабандата на мигранти, която изисква изчерпателен отговор на европейско, районно и национално равнище, както и навременното и дейно използване на другите принадлежности за трансгранично полицейско съдействие и продан на информация.

 

Служебният вътрешен министър изрече признателност към министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер и Австрийското председателство за дейната работа през миналата половин година и удостовери, че България ще продължи дейната връзка с новата Европейска комисия в подтекста на новия стратегически дневен ред на Европейския съюз.

 

В полемиките по време на министерската конференция през днешния ден се включват и приятелите на Залцбургския конгрес от Западните Балкани. Акцент бе подложен върху намирането на общи решения и тактики за справяне с миграцията и битката с контрабандата на мигранти. 

 

„ В България битката с контрабандата на мигранти е приоритет. Укрепихме потенциала си, засилихме обмена на информация и реализираме интензивно съдействие както на равнище Европейски Съюз, по този начин и с основни трети страни “, регистрира целенасочените дейности на страната ни Калин Стоянов. По думите му в общите старания за ограничение на незаконната миграция и основаване на легални благоприятни условия за достъп до Европейски Съюз следва да бъдат включени необятен кръг участници, в това число страните на генезис и пренос. Засилване на връщането е друга основна област на съдействие.

 

Служебният вътрешен министър означи също, че сътрудниците от Западните Балкани са част от общоевропейското решение и в този смисъл България ще продължи да работи за повишение успеваемостта на съдействието в района. 

 

Той напомни още, че България постоянно е застъпвала позицията за необятно присъединяване на страните от Западните Балкани в Европейската мултидисциплинарна платформа за битка с престъпни закани (EMPACT). Страната ни е колидер на две действия от Оперативния проект за деяние за 2024-2025 година, едната от които е отдадена точно на Западните Балкани.

 

Служебния вътрешен министър взе участие в взаимна конференция с министъра на вътрешните работи на Словения и федералния министър на вътрешните работи Австрия. Тримата министри - някогашен, сегашен и предстоящ ръководител на Залцбургския конгрес, показаха дискутираните тематики и резултатите от работата на министерската конференция.

 

В отговор на журналистически въпроси Калин Стоянов показа миграционната обстановка в България и открои трайната наклонност на понижаване на миграционния напън на българо-турската граница. „ От началото на годината отчитаме 73% спад на опитите за незаконно прекосяване на границата по отношение на същия интервал на предходната година “, посочи той. Служебният вътрешен министър остава оптимист, че решението за отпадане на контрола и по сухопътните граници ще бъде взето до края на годината и акцентира, че разговорът за реализиране на решение продължава. 

 

Министър Карнер също означи смяна в миграционната картина в Австрия, като благодари на България за ограниченията, които ползва за защита на външните европейски граници.

 

Вчера Калин Стоянов сподели по време на форума, че за страните на външна граница на Европейския съюз предизвикателствата са още по-големи, тъй като поемат главната отговорност за създаване на съответен потенциал и за осъществяването на скрининга и граничните процедури. Стоянов прикани за намиране на новаторски решения за предварителна защита на противозаконната миграция, битка с мрежите за контрабанда на мигранти, и повишение на успеваемостта на връщанията. Той акцентира и приноса, който районните начинания за засилено съдействие могат да имат по отношение на сигурността на Шенгенското пространство. В изявлението си за съдействието в региона на противодействието на незаконната миграция министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер даде висока оценка на съдействието с България. Той означи приноса на страната ни за защита на външните граници на Европейски Съюз и ограничение на миграционните придвижвания към Австрия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР