България подкрепя въвеждането на спешни и извънредни мерки за сектор

...
България подкрепя въвеждането на спешни и извънредни мерки за сектор
Коментари Харесай

Земеделският министър: Свиневъдството е в криза, необходима е финансова помощ

България поддържа въвеждането на незабавни и изключителни ограничения за бранш " Свиневъдство " на равнище Европейски съюз. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на съвещанието на Съвета за земеделие и риболовство към Европейски Съюз в Брюксел, оповестиха от земеделското министерство. По думите на Иванов, сходни ограничения следва да бъдат вземани по метод, по който да се избегнат спомагателни разстройства на пазара.

" Смятаме, че за бранш " Свиневъдство " е належащо да бъде предоставена директна финансова помощ за излизане от рецесията, сходно на тази, дадена за млякото и млечните артикули през 2009 година и 2016 година ", акцентира министър Иванов.

Той изясни, че секторът за произвеждане на свинското месо в България е изправен пред сериозна рецесия. Сред главните проблеми са повишаването на цените на главните фуражи и смески, както и забележителното покачване на разноските за произвеждане в земеделието, по-специално на горивата и електрическата енергия.

Цените на електрическата енергия за селското стопанство у нас, бележат растеж от 160% по отношение на 2020 година.

" Месопроизводителите у нас са в извънредно сложна пазарна обстановка поради рестрикциите, свързани с ограничението на заболяването Африканската чума по свинете и нарасналите условия във връзка с производството в кланиците поради CОVID-19. " Едновременно с това обстановката се утежнява от " нарасналите разноски за фуражи и свръхпредлагането на европейския пазар, което задържа покачването на изкупните цени на месото ", акцентира земеделският министър.

Иванов уточни, че в аналогична обстановка е и бранш " Птицевъдство ". Според министъра, макар наклонността за увеличение на изкупните цени в бранш " Мляко " и " Месо ", разноските там не могат да бъдат " покрити ".
 Световната търговия със свинско доближи нов връх през 2020-а
Световната търговия със свинско доближи нов връх през 2020-а

Водещите експортьори регистрираха растеж от 20% по отношение на 2019 година

Земеделският министър посочи още, че би трябвало да се реализиране баланс при комерсиалните договаряния с всички договарящи страни, изключително при вноса на селскостопански артикули в Европейски Съюз от трети страни. " Трябва условията да бъдат идентични на високите стандарти на Европейски Съюз, с оглед постигането на ефикасни и обективни резултати ", безапелационен бе министър Иванов.

Той акцентира, че има чувствителни за България въпроси, като вносът на мед, слънчогледово масло, птиче месо и орехови ядки от Украйна и някои други страни отвън Европейски Съюз.

Друг значим за страната ни въпрос е отбраната на географските означения - като да вземем за пример българското розово масло и стралджанска мускатова ракия - в съглашението за свободна търговия с Австралия. Необходимо е и понижаване на квотите за импорт на овче и агнешко месо от Нова Зеландия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР