България подкрепя таван на цените на газа не само от

...
България подкрепя таван на цените на газа не само от
Коментари Харесай

България иска ценови таван за целия газ в ЕС

България поддържа таван на цените на газа освен от Русия, само че и на целия импортиран газ, както и на този, употребен за производството на ток.

Това съобщи пред български публицисти в Брюксел служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той взе участие в изключителния Съвет „ Енергетика “.

„ Нашата позиция е, че в случай че се постанова такава мярка, тя би трябвало да е обща за целия газ. Налагане на рамки единствено за съветския газ съставлява глоба, а не стопански ограничения за стабилизиране на пазара “, сподели Христов.

Пробив по въпроса по този начин и не бе реализиран. Което се и очакваше поради различието сред другите страни членки.

Европейската комисия е взела под внимание всички мнения и се работи за по-подробно показване на ограниченията, които ще се разискват на последващи съвещания.

Министър Христов е окуражен, че вижда необятна поддръжка за писмото на министрите на енергетиката от 15 страни членки до еврокомисаря Кадри Симсон с гледище за бързо налагане на ценови таван на газа. България е измежду подписалите писмото.

" Таванът върху цените на едро на газа е законен вид, само че той изисква радикална намеса на пазара. Това значи, че би трябвало да бъдат изпълнени няколко условия, които не подлежат на договаряния, преди този таван да проработи. Съгласихме се, че страните членки би трябвало да дадат още обяснения по въпроса ", сподели на конференция след края на Съвета еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Тя добави, че предлагането ще бъде разисквано на идващото съвещание на енергийните министри.

Страната ни поддържа всичко, което стабилизира цените на горивата, само че си резервира правото да реагира, когато има конкретика. Така Христов отговори на въпроса каква е позицията ни за тавана за износа на съветски нефт, която би трябвало да влезе в действие до 5 декември.

Обсъждани са били и течовете по тръбопроводите „ Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “. Преобладава мнението, че това е целеустремено деяние, и се чакат резултати от анализите на службите.

„ В България одобряваме този случай доста съществено. Както знаете, част от интернационалната инфраструктура, в това число „ Турски поток “, минава през страната ни. Като се върнем в този момент в София, евентуално ще обсъдим избрани ограничения за повишение на сигурността и защитата на наша територия “, сподели министърът.

Той посочи, че ще бъде разисквано дали актуалните ограничения за защита са задоволителни и вероятно по какъв начин би могла да бъде нараснала сигурността на тези обекти, изключително в случай че резултатите покажат съзнателно деяние и някой има интерес тази инфраструктура да бъде изведена от употреба.

Мерките ще обиден и интерконектора на границата с Гърция, който следва да проработи на следващия ден, отговори Христов на въпрос на Клуб Z.

„ Не имам вяра да има прекъсване на „ Турски поток “, отговори Росен Христов на различен наш въпрос.

Той бе заложен във връзка със известие на „ Свободна Европа “, че газопроводът може да бъде спрян поради отнемането на лиценза на нидерландското дъщерно сдружение на „ Газпром “.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР