България подкрепя страните от Западните Балкани за ЕС, но подкрепата

...
България подкрепя страните от Западните Балкани за ЕС, но подкрепата
Коментари Харесай

Захариева от вкъщи: Няма как да кажем „Да“ на Скопие за ЕС

България поддържа страните от Западните Балкани за Европейски Съюз, само че поддръжката ни не е безусловна. Това съобщи в тв предаване министърът на външните работи Екатерина Захариева, която приказва от у дома,.

Направила си е PCR тест и резултатът му е негативен, заяви сама тя.

"Няма по какъв начин на този стадий да кажем "да " на Скопие за Европейски Съюз. Към този миг България не е в положение да утвърди преговорната рамка със СР Македония. Има Договор за другарство и добросъседство, който е подписан през 2017 година, само че той не се извършва ", изясни министърът на външните работи.

"С Република Северна Македония имаме обща история. Скопие е подписал Договора, само че в този момент се пробват да избягат от това. С страни като Гърция и Турция имаме споделена, само че не обща история, за разлика от Македония ", посочи Захариева.

По думите й кабинетът е обединен по въпроса за Македония, а тя е в непрекъснат контакт с премиера Бойко Борисов. "Всякакви спекулации, че някой нещо ще промени в последния миг, не дават отговор на истината ", уточни Захариева за позицията на България.

Според нея би трябвало да се потърси с благосклонност да се извършва подписания сред двете страни контракт, а не да търсим по какъв начин да го заобикаляме.

"За страдание, от другата страна на границата чухме доста изявления. Преговорните екипи би трябвало да работят, към момента не сме постигнали единодушие по всички въпроси, с цел да кажем "да " ", изясни Захариева.

"Въпреки спекулациите в Македония, България няма искания по какъв начин се дефинират жителите на тази република, само че и македонците не би трябвало да имат искания към българската история. Не ни тормози единствено историята, само че и езикът на омразата. Не признаването на историческата истина води след себе си много съществени проблеми в връзките сред двете страни ", изясни още Захариева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР