България подкрепя интеграцията на всички страни от Западните Балкани в

...
България подкрепя интеграцията на всички страни от Западните Балкани в
Коментари Харесай

Каракачанов: Най-готова от всички страни за членство в НАТО е Македония

" България поддържа интеграцията на всички страни от Западните Балкани в НАТО и в Европейския съюз. Навсякъде, във всички конгреси в Брюксел, на които вземам участие, постоянно наблягам, че най-готова от всички страни за участие в НАТО е Македония. И България поддържа, и ще продължава да поддържа тази политика, тъй като това е политика, която първо демонстрира положителната воля сред двете страни и второ, е от изгода за всички на Балканите. " Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов на брифинг след края на двуседмичното взаимно образование на части на Специалните сили на България и Македония в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Станке Лисичково ". На специфичната гала участва и министърът на защитата на Република Македония Радмила Шекеринска.

" Когато всички сме в един политически съюз и един боен съюз, доста дребна е опцията трети, външни фактори, било на религиозна, на геополитическа или друга основа да се бъркат и да основават проблеми тук. Вижте единствено какво се случи от август предходната година до момента - двамата министри на защитата на Македония и България са се виждали и са подписали повече документи, в сравнение с за 25 години всички останали министри. Първата група македонски военнослужещи, които се образоваха за механик-водачи, към този момент завърши своето образование и към този момент се завърна в Македония. Ние даваме израз на политиката на положителни връзки с действителни дейности ", сподели още министър Каракачанов.

Министърът на защитата на Република Македония Радмила Шекеринска съобщи, че чака и страната работи за това през месец юли Македония да получи покана за участие в НАТО.

" През последните години Македония сподели, че в страната има консенсус за участие в НАТО. През миналата година повече от 4 000 наши бойци участваха в задачи, водени от НАТО, а през тази година този брой ще нарасне. Показахме, че Македония е сътрудник на който може да се има доверие и страните от НАТО могат да разчитат ", уточни Шекеринска.

По отношение на двустранните връзки България-Македония министър Шекеринска акцентира: " Миналата година доста жители и на двете страни бяха сюрпризирани от бързината, с която сключихме Договора за другарство, добросъседство и съдействие. Някои мислят, че този контракт ще остане единствено на хартия. Смятам, че и в защитата, и в стопанската система, в превоза и в цифровата сфера показахме, че желанията се трансформират в каузи. От предходната година до момента съдействието ни в региона на защитата се усили неведнъж и днешното обучение е най-хубавият образец за това. "

Във връзка с договарянията с Гърция за името на Македония министър Шекеринска съобщи: " Македония в действителност желае да има положителни връзки със съседите си. И на проблемите, които ги имаме от години, гледаме като на минус за нашия район и нашите страни. Всяка позитивна среща в Македония се приема с оптимизъм и с положителна реакция. Очаквам този развой да приключи сполучливо. Все още е рано да се предвижда, само че когато министър председателите се схващат и те търсят решение, е доста по-лесно да се стигне до него. Такъв беше образецът с България, надяваме се по този начин да бъде и с Гърция. Срещата сред министър председателите на Гърция и Македония дава късмет скоро да се откри решение за името. " Министрите на защитата на България и Република Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска участваха дневно за проява на качества на формирования от Специалните сили на двете страни. Демонстрацията се организира на Граничен контролно-пропусквателен пункт Станке Лисичково в региона на село Логодаж. С нея приключи взаимната двуседмична подготовка на Специалните сили на двете страни. Пред гостите бяха демонстрирани дейности по неутрализиране и " задържане на водач на терористична група " с присъединяване на хеликоптер " Кугър " и високопроходими военни джипове " Хамър ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР