България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но настоява

...
България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но настоява
Коментари Харесай

Росен Желязков: България подкрепя РСМ по пътя ѝ в ЕС при ясно условие

България поддържа европейската вероятност на Република Северна Македония, само че упорства да българите да бъдат вписани в Конституцията наедно с останалите нации.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков по време на среща с македонския си сътрудник Талат Джафери в Скопие, написа

Позицията на България по развиването на двустранните връзки с РСМ е поредна и основана на споделените полезности в Европейски Съюз, означи Желязков. Той акцентира, че България няма нови условия, излизащи отвън рамките на основания механизъм, одобрен от всички страни членки на Европейски Съюз и от Скопие. Желязков посочи, че разговорът сред двете законодателни институции е на високо равнище и добави, че подхожда с схващане към особения заряд на дебата по конституционните промени в Северна Македония.

Председателят на българския парламент съобщи, че страната ни чака резултатни дейности за предварителна защита и битка с езика на омразата и закононарушенията от ненавист. За нас е доста значимо да имаме ефикасни дейности и гаранции за спазването на човешките права на българската общественост, акцентира Росен Желязков. Възстановяването на доверието и построяването на положителна атмосфера в връзките изискват ангажимент и на двете страни, призна той.

Положителен образец в тази тенденция е откриването на изложбата " Сребърна Тракия " и тристранната галерия " Требенище ", сложена в Националния археологически музей в София, уточни Желязков.

Също по този начин ускореното довеждане докрай на плановете за транспортна съгласуваност в границите на кулоар VIII ще улесни контактите сред хората, ще задълбочи икономическата интеграция сред страните и ще усили сигурността в южния фланг на НАТО, акцентира Желязков.

Председателите на парламентите на България и РСМ още веднъж потвърдиха и цялостната взаимност на двете страни с украинския народ и осъдиха съветската експанзия.

По-късно Желязков и Джафери откриха в археологическия музей в Скопие изложбата " Сребърна Тракия ". Това е първата българска археологическа галерия за последните повече от 30 години, която се показва в Република Северна Македония.

Посланието на изложбата е, че общата история прави нашия район по-обединен, по-силен и по-привлекателен, акцентира Росен Желязков.

Той е уверен, че връзките сред България и РСМ би трябвало да се градят посредством политики за отвореност, съгласуваност, подвижност, конкуренция и взаимност, посредством добросъседство и блян към общо европейско бъдеще. Само тогава нашият район ще има неповторимия исторически късмет да развие цялостния си капацитет, акцентира Желязков.

Изложбата е прелестно доказателство за общата воля на двете страни за културно съдействие и доближаване, уточни на откриването министърът на културата Кръстю Кръстев. По думите му експозицията със сребърните тракийски съкровища ще затвърди значимата роля на историята и изкуството, добави Кръстев.

Експозицията е проведена от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките и в нея са показани 1700 експоната от 18 български национални, районни и общински музеи, които показват тракийската просвета, с фокус върху среброто и неговото потребление в Тракия през античната ера. Изложбата е подкрепена от министерствата на културата на двете страни. Тя е самобитен жест и подадена ръка за другарство и построяването на устойчиви връзки и партньорства в региона на науката и културата, които да показват на европейски равнище общото културно-историческо завещание на Балканите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР