България почти се е изравнила с европейските страни по цени

...
България почти се е изравнила с европейските страни по цени
Коментари Харесай

Икономистът Румен Гълъбинов: Цената на сиренето расте, защото млякото се внася - с цистерни и на прах

България съвсем се е изравнила с европейските страни по цени на стоките в така наречен дребна потребителска кошница, която съдържа най-вече хранителни артикули. Това разяснява икономистът Румен Гълъбинов по Нова нюз. Той обясни от какво идват по-високите цени на храните у нас, като главната причина е неналичието на българско произвеждане.

Яйцата и пилешкото у нас са по-евтини, тъй като има доста продукция, създадена у нас. За сметка на това млечните артикули се вършат най-вече от вносна суровина.

“Внася се мляко в цистерни, мляко на прахуляк. От тях се създава сирене, което се оскъпява ”, разяснява икономистът.

“България има относително едва земеделско произвеждане, като изключим зърното ”, акцентира Гълъбинов. Той изясни, че равнището на инфлацията пада и по тази причина в идващите три месеца кардинално не би трябвало да има повишение на цените на храните. Такова обаче се вижда, изключително на плодове и зеленчуци, регистрира икономистът.

Според Гълъбинов страната съвсем не се намесва в цените, тя е оставила всичко да взема решение пазара. Това изравнява цените с тези в Румъния и Гърция, заключи икономистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР