България по всяка вероятност ще влезе в Шенген до края

...
България по всяка вероятност ще влезе в Шенген до края
Коментари Харесай

Марк Рюте вече не е против влизането на България в Шенген

България по всяка възможност ще влезе в Шенген до края на годината, като приемът ще е на два стадия, написа. През октомври ще отпадне граничният надзор по летищата, а през януари 2024 година - и наземният.

Това заяви основаното в Брюксел издание Euractiv, като се базира на източници от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и държавното управление.

Заедно с България по същия график ще се причисли и Румъния.

Според изданието е отпаднала най-голямата спънка за участието в Шенген - възраженията на Нидерландия, която от години постанова несъгласие на присъединението. Правителството на премиера Марк Рюте е дало знак, че прави оценка високо напъните българския парламент и последните четири държавни управления за започване на действителна правосъдна промяна с въвеждането на механизъм за без значение следствие на основния прокурор, написа Euractiv.

Възраженията на Австрия за разширението на Шенген поради повишения брой бежанци не са отпаднали, само че упованието е Виена повече да не стопира двете балкански страни, в случай че остане единствената страна в Европейски Съюз, която е срещу, прибавя брюкселското издание.

През декември предходната година участието на България в Шенген бе блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна от единствено Австрия. От 1 януари 2023 година пълновръстен член на зоната за свободно напредване стана Хърватия. изчакат прекъсването на дъжда на закрити места.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР