България по-вероятно няма да успее да отговори на критериите за

...
България по-вероятно няма да успее да отговори на критериите за
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Нормално за страна член на ЕС и НАТО е в различни посолства да се запитват доколко България изпраща правилните и точни сигнали за това, че е надежден и стабилен член на ЕС и НАТО

България по-вероятно няма да успее да отговори на критериите за участие в Шенген и еврозоната, съобщи пред БНР някогашният заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.
 
" Не виждам по какъв начин ще стане участието на България в Шенген до края на годината, дори и с напъните на госпожа Габриел, в случай че тя поеме този пост, на външен министър, с всички нейни благоприятни условия в Европа. А що се касае до 3-процентовия недостиг, тук нещата са много по-сложни. Ако България сега изкуствено задържа инфлацията с разнообразни похвати, с цел да се придържаме към критерия на 3-те % в идващите година и половина, влезем ли в еврозоната, развържем кесията и се отпуснем, тогава ще се случи гръцкият сюжет за България. Ще се постанова централната банка и други страни членки на еврозоната да ни избавят от хиперинфлация. Шикалкавене надали ще бъде позволено от нашите европейски сътрудници ".
 
Относно оповестените от Радостин Василев записи и репликите за координиране с посолства Керемедчиев разяснява:
" Нормално за страна член на Европейски Съюз и НАТО е в разнообразни посолства да се запитват до каква степен България изпраща верните и точни сигнали за това, че е благонадежден и постоянен член на Европейски Съюз и НАТО, като е поела подобен ангажимент ".
 
Бившият зам.-министър на външните работи разяснява и изборите в Турция:
" Разделението на турското общество се резервира. Защо турците въпреки всичко избраха Ердоган? Ситуацията в международен мащаб, войната в Украйна на самите граници на Турция накара гласоподавателите да заложат на по-малкото, само че по-стабилното зло. Двете акции се сблъскаха – каква да бъде турската страна, по какъв начин да се ръководи. Турците взеха решение, че в тези тежки турбулентни времена да ги ръководи водач с потвърдени благоприятни условия е по-доброто решение от внезапна смяна в политиката на страната ".
 
" Колкото и да звучи жестоко, Ердоган употребява мигрантите и печели от тях, като манипулира западноевропейските водачи, по тази причина и смяна в мигрантската политика няма да има ", посочи Керемедчиев. По думите му " Европа ще продължава да бъде в плен или в " клещите " на Ердоган, що се касае до миграционния развой ".
 
От друга страна Ердоган е комфортното зло, комфортният съперник на Европейски Съюз, с него да се оправдават, че Турция не реализира прогрес в своите договаряния за Европейски Съюз и е с най-дългия статут на страна претендент за участие, сподели още той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР