България по никакъв начин не трябва да се меси в

...
България по никакъв начин не трябва да се меси в
Коментари Харесай

България не трябва да се меси в спора за името на Македония, обяви Борисов

България по никакъв метод не би трябвало да се меси в разногласието сред Македония и Гърция, счита министър председателят Бойко Борисов. По-рано през днешния ден той отхвърли среща с македонския президент Георге Иванов, който разгласи, че ще наложи несъгласие на контракта за името с Гърция.

По-късно през днешния ден Борисов дефинира македонския президент като другар, само че разгласи, че решението му демонстрира отношението към неговите сътрудници - министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, които работели непрекъснато, с цел да се договорят.

" Ние се натикахме в скандал, който не е наш и не ни е необходим. Македония и Гърция би трябвало да решат разногласието сами ", разгласи Борисов пред публицисти след завръщането си от Израел.

Попитан дали има друга външна политика на Министерския съвет и на президентската институция, откакто президентът Румен Радев одобри през днешния ден по-рано Георге Иванов, Борисов разгласи, че Радев не е имало какво да направи, защото македонският президент е негов посетител. От това, което прочел обаче, не виждал разлики сред двете позиции, защото и Радев бил за европейската интеграция на Македония.

На въпрос за рецензиите на българския президент към държавното управление Борисов отвърна: " Това е негово право, той единствено това прави в последно време, няма да вляза в това. "

Борисов няколко пъти акцентира, че България оказва помощ за европейската интеграция на Македония и влизането й в НАТО и за разцвет и съгласуваност, само че по никакъв метод няма да се меси в разногласията. " Независимо че са социалисти, и Ципрас, и Заев са храбри, смели министър председатели, имат цялата ми поддръжка за непопулярните решения, които се вземат ", разгласи Борисов. Той напомни контракта за добросъседство сред Македония и България, който двете страни подписаха предходната година, и даде да се разбере, че в случай че разногласието за името бъде решен, ще се създадат нужните редакции. " Вродената ми невзискателност пречи да кажа, че редица политици преди мен желаеха, само че не съумяха да подпишат този контракт. "

Борисов описа по какъв начин е ходил в Македония доста пъти дружно с европейските водачи, срещал се и с ръководещите, и с опозицията и заречен поддръжка за европейската интеграция на страната, само че отново акцентира, че няма да се меси в разногласията за името.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР