България плаща близо 500 000 долара на ден за достъп

...
България плаща близо 500 000 долара на ден за достъп
Коментари Харесай

Политически проект на най-високо равнище. Какво не е наред с газовия договор с Боташ

България заплаща близо 500 000 $ дневно за достъп до полутечен газ от Турция, само че не го употребява. Договорът е за 13 година без уговорка за предоговаряне. Парите се дължат и без доставки. Дори да ги има, газът може да се окаже съветски. Споразумението е в прокуратурата, проверява го и Европейска комисия. Какво още знаем?

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " заплаща по близо половин млн. $ дневно на турската държавна енергийна компания " Боташ " за потенциал за разтоварване и доставка на полутечен газ. Това е по този начин от началото на 2024 година и ще продължи в идващите 13 години . " Булгаргаз " към този момент обаче на процедура не използва услугата, за която заплаща. Освен това компанията е задължена да резервира за " Боташ " входящ дневен потенциал и достъп до газопреносната мрежа на България. Резултатът е загуба на доста пари и пазарен дял на " Булгаргаз ".

Това са три от най-важните открития за съглашението, сред българското и турското енергийно сдружение при започване на 2023 г . То беше контрактувано на междудържавно равнище от президента Румен Радев и назначеното от него служебно държавно управление на Гълъб Донев.

Скоро по-късно у специалисти и политици се появиха съмнения, че договорът е неблагоприятен за България, а от него може да се възползва и Русия . Документът стана обект на инспекция на особено парламентарна комисия. Нейни са и заключенията за резултата до момента, а в последна сметка Народното събрание реши да на прокуратурата и Държавната организация " Национална сигурност ( ДАНС ).

още през 2023 година стартира инспекция за нарушаване на европейските правила за конкуренцията. Тя продължава.

Договорилите съглашението го назоваха " историческо " още при подписването му. За неизгодно го оповестиха " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН ".

Двама високопоставени политици опазиха контракта, макар разкритията на комисията. Бившият министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов в събота сподели, че " към днешна дата той е неблагоприятен, само че когато пристигна възбраната за съветски газ в Европа, той ще стане преференциален ". Президентът Румен Радев преди този момент сподели, че " това е част от диверсификацията на България ". И двамата упрекнаха ПП-ДБ, че последното постоянно държавно управление, в което и ГЕРБ участваше, не се е възползвало от контракта.

Замесените държавни сдружения " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " до момента не реагират обществено.

" Това е политически план на най-високо политическо ниво: ангажирано е държавното управление, което е президентско, зает е персонално президентът, само че освен ", сподели за Свободна Европа някогашният български дипломат в Москва и експерт по енергийни въпроси Илиян Василев. По думите му става въпрос за " корупция на гранд равнище ", а по дадения отчет в прокуратурата " сигурно няма да има придвижване ", а единствено ще се затвори информацията.

Свободна Европа събра всичко най-важно за контракта с " Боташ " и какво и какъв брой ще коства той на страната.
За какво е този контракт
Договорът сред " Боташ " и " Булгаргаз " е подписан при започване на 2023 година и съдържа тристранно съглашение сред двата газови доставчика и българското газопреносна сдружение " Булгартрансгаз ". Споразумението е за период от 13 години, като всеки ден България заплаща на Турция по близо половин милион $.

Таксата е закрепена и е за достъп до терминалите за полутечен газ в Турция и за транспорт на газ по инфраструктурата на турския оператор за 1,85 милиарда куб. м годишно полутечен газ. " Булгаргаз " се задължава да продава купения полутечен газ на " Боташ " и да купи газ от турското сдружение, което то да доставя до българската граница в контрактувания размер. Плащанията за 53,200 MWh дневно и са дължими без значение доставя ли се газ.

" Булгаргаз " има и обвързване да резервира от " Булгартрансгаз " потенциал за достъп на " Боташ " до българската газопреносна система. Това на процедура значи, че турското енергийно сдружение може да продава газ на крайни клиенти в България. Така се свива пазарният дял на " Булгаргаз ". Това са част от констатациите на парламентарния отчет за контракта.

Самият контракт е " комерсиална загадка ", само че беше оповестен от групата Bg Elves, която разкри и изчезната пътна карта и други документи за " Турски поток " през България.

Договорът не планува алтернатива за предоговаряне, а при прекратяването му " Булгаргаз " ще дължи плануваните заплащания за целия му интервал от 13 години.
Колко ни коства
От контракта не излиза наяве по какъв начин са образувани цените, по които " Булгаргаз " праща на " Боташ " за газов потенциал. Ясно е обаче, че те са близо двойно по-скъпи от тези за разтоварване на полутечен газ на терминалите в Гърция, излиза наяве от парламентарния отчет.

Изчисленията демонстрират, че България ще даде на Турция 13,8 милиарда лева за 13 години.

Според изчисленията на база контрактуваните пари дотук " Булгаргаз " е платила към 224 млн. $ на " Боташ ". Дневния разход е близо 500 000 $ дневно.
А идва ли газ
Газ идва, само че в надалеч по-малък размер от този, за който България заплаща. Фиксираната такса е за импорт по инфраструктурата на турския оператор на 1,85 милиарда куб. м годишно полутечен газ. В контракта написа, че България може да разтоварва 14 танкера годишно. Според отчета в Народното събрание обаче това са 1,3 милиарда куб. м на година, само че се държи такса за целия размер.
България е внесла едвам близо 240 млн. куб. м втечнен газ.
За година и три месеца, откогато е в действие съглашението с турската страна, България е внесла едвам близо 240 млн. куб. м полутечен газ. Това се равнява на един танкер и половина.

Освен това България внася по 1 милиарда куб. м газ от Гърция и Азербайджан. Т.е. общо, съгласно трите контракта - 3,85 милиарда куб. м. Потреблението на газ в страната е към 2,6 - 2,8 милиарда куб. м годишно.
До какво води това
Тъй като договорът разрешава на " Боташ " да употребява българската газопреносна мрежа на " Булгартрансгаз ", това към този момент е довело до загуба на 27% пазарен дял в България за " Булгаргаз " за 2023 година, установи отчетът на парламентарната комисия, пратен в прокуратурата и ДАНС.

За деветмесечието на предходната година " Булгаргаз " губи на 80 млн. лева, написа. По-нови данни за финансовото положение на държавната компания към този момент няма.

Според парламентарната инспекция в последните 2 години " Булгаргаз " по съществуващи контракти има остатъци на газ в огромни размери, които най-често продава под себестойност и по този метод се трансформира в главен снабдител на на ниска цена газ на тържищата в България и Гърция. В резултат крайни клиенти на " Булгаргаз " избират да купуват от борсата, а не по договорите си с сдружението, където цената е по-висока.

Самото сдружение споделя, че продажбите под себестойност целят да минимализират вредите от платения към този момент газ към доставчики, като в противоположен случай общата загуба на " Булгаргаз " би била почти 387,8 млн. лева
Кой подписа контракта
Документът е подписан в първия работен дни на 2023 година - 3 януари, от шефовете на " Булгаргаз " Деница Златева и на " Боташ " Бюрхан Йозджан в наличието на служебния енергиен министър Росен Христов и турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез . Това заяви тогава държавната пресслужба.

В изтеклото неотдавна съглашение обаче, изпратено от " Боташ " до към този момент заменената Златева, до тогавашния член на борда Веселин Синабов , както и до тогавашния началник на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов , стои подписът на Христов. По-късно стана ясно, че настрана съглашение е подписал и Малинов - деен участник в диалозите с " Боташ ".

В настоящето служебно държавно управление Малинов беше назначен за длъжностен министър на енергетиката. Златева беше уволнена, а мястото ѝ зае Синабов.

Договорът е подписан без знанието на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е притежател на " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ", и е бил координиран единствено от 9 министерства, оказва се от отчета на краткотрайната комисия. Сред тях не е Министерството на финансите. Когато кабинетът " Донев ", назначен от Румен Радев утвърждава контракта, самият той не е възложен на министрите, излиза наяве още от парламентарната инспекция.

По думите на Илиян Василев договорът е неосъществим без основната роля на Владимир Малинов като началник на газопреносната мрежа " Булгартрансгаз ". А той към този момент е длъжностен министър.

" Защото подписът на Малинов под тристранния протокол отваря интереса на " Боташ " въобще към контракт с " Булгаргаз ", споделя Василев.

Според специалиста са предпазени ползите на Русия и Турция, само че не и на България - нито като консуматор, нито като транзитьор на газ.

" Всъщност този контракт е продължение, въведения към идващия стадий от развиването на плана " Турски поток ", споделя Василев. И прибавя, че това е новият стадий от заобикалянето на Украйна като газово трасе.

Така ще се пренасочи " единственият останал съветски газ, който се транзитира през Украйна - през Турция ", с цел да се доставят с него Словакия, Австрия и Унгария.

България има интерес потребителите на газ да го получават на ниска цена, само че нито " Турски поток ", нито договорът с " Боташ " водят до това, споделя Василев.

" Регулираната ни цена, която КЕВР утвърждава, е по-висока от пазарната. Това не е отбрана, а антизащита - това е взимане на пари ", споделя той.
Наднича ли Русия
Още когато се подписа договорът, имаше подозрения, че той може да докара до импорт на съветски газ в България и транзитирането му, само че " маскиран " като турски. Причината е, че съгласно турското законодателство газът, който " Боташ " дава, става турски, без значение какъв е произходът му. Турция е измежду най-големите клиенти на съветската " Газпром ".
Договорката е съветски газ да излиза в Турция и да излиза оттова като турски - през връзката с БългарияИлиян Василев
Според Илиян Василев без достъп до директната система на България, скрепена посредством контракта с " Боташ ", нищо от сделките сред Русия и Турция не може да се реализира. Договорката е съветски газ да излиза в Турция и да излиза оттова като турски - през връзката с България - пункт Странджа-Малкочлар, който е част от Трансбалканския газопровод.

А България, вместо " да извади преференциална договорка, предлага директната си система на най-ниските вероятни цени в Европа ".

" Тоест България субсидира Путин и войната му ", споделя Василев.

По думите му даже следствието на контракта от Европейска комисия да открие, че той не подхожда на регламентите и да предложи неговото преустановяване, тя единствено може да санкции България. А " Боташ " нищо няма да загуби.

" Така че България един път губи, в случай че приключи контракта и повторно - от евентуално наказване на Европейска комисия " споделя Василев. И прибавя, че това е " величествен неуспех на преценка на деяние ".

По думите му толкоз огромен ущърб за България за толкоз малко време не е имало. Щети е нанесъл и " Турски поток ", и плана за АЕЦ " Белене ", само че в продължение на доста години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР