България Печели ли държавата от златодобива у нас и какъв

...
България Печели ли държавата от златодобива у нас и какъв
Коментари Харесай

Печели ли държавата от златодобива у нас и какъв е социалният ефект

България Печели ли страната от златодобива у нас и какъв е общественият резултат Отговорът тази неделя след централната емисия Новини 27 септември 2019, 17:01 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}
латото – благородният метал, прочут и мечтан още от дълбока античност. Днес златотърсачи обикалят реките в търсене на мекия, ослепителен и ковък метал, поради тръпката да станат няколко грама по-богати. Златодобивът обаче се е трансформирал в специалност за хиляди служащи в рудниците у нас. Печели ли от това страната и какъв е общественият резултат? В търсене на отговори потеглят репортерът Кристиян Попов и операторът Росен Илиев тази неделя в „ Темата на NOVA”.

Годишно у нас се добиват към 9000 кг злато. Родината ни е една от най-златоносните в света, а в Европа е на 3 място по рандеман на злато, като пред нас са само Швеция и Финландия.

По модела на другите европейски страни, този бранш в България е напълно предан на частни компании. Във финансово отношение общините, на чиито територии се добива скъпият метал, имат значими доходи. Отделно от това рудодобивните компании влагат милиони в инфраструктурата и развиването на тези общини, като обезпечават висок стандарт на служащите - най-вече локални хора. Но други обявиха с референдум, че не желаят златодобивни мини на тяхна територия в името на чистата природа. Страхове за екологията, страхове и за облагата - по какъв начин се образуват концесионните контракти в България? Отговорите - в „ Темата на NOVA “.

Рудниците, в които се ражда злато не са безсмъртни. Благата, които се получават с него не са безконечни. На какъв брой карата се правят оценка решенията, които взимат страна, общини и частни компании, не може да се мери. Но на теглилката безспорно би трябвало да се балансират стопанската система в този момент и природата на бъдещето, с цел да може под издигнатия с добра заплата през днешния ден покрив, да има кой да живее на следващия ден.

Гледайте “Елдорадо на Балканите “ в „ Темата на NOVA “ тази неделя, 29 септември, незабавно след централната емисия вести.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Национален осигурителен институт няма да поема първите три дни от болничните  1 За какво да внимаваме при изявлението за работа  1 Без спомагателен отпуск за майките у нас  1 Кога се обезпечавам на повече от едно съображение? --> Пaрите ни  Национален осигурителен институт няма да поема първите три дни от болничните Национален осигурителен институт няма да поема първите три дни от болничните  За какво да внимаваме при изявлението за работа За какво да внимаваме при изявлението за работа  Без спомагателен отпуск за майките у нас Без спомагателен отпуск за майките у нас  Кога се обезпечавам на повече от едно съображение? Кога се обезпечавам на повече от едно съображение? Не пропускай  Двойнственият живот на шпионина Ким Филби Двойнственият живот на шпионина Ким Филби  <br> Кой печели от електрическите автомобили <br>
Кой печели от електрическите автомобили
 <br> <strong> Звездни двойки, </strong> за които разликата във възрастта не е от голяма важност <br>
Звездни двойки, за които разликата във възрастта не е от голяма важност
 <br> Откриха, обикаляща към алено джудже <br>
Откриха, обикаляща към алено джудже
Последни  Печели ли страната от златодобива у нас и какъв е общественият резултат Печели ли страната от златодобива у нас и какъв е...  Разследват здравна сестра за кражба от умрял пациент Разследват здравна сестра за кражба от умрял...  Имунитет ми дай и повече не ме мъчи!
Създадено за Шуслерови соли
Имунитет ми дай и повече не ме мъчи!  Доналд Тръмп Импийчмънтът е неточност, Тръмп ще излезе...  <p><strong>Новите библиотеки</strong> - съвременни, просторни и цялостни с хора</p> Новите библиотеки - съвременни, просторни и цялостни с хора  БНР Светослав Костов: Няма да подам оставка  Кейтлин Луск ще пее във филм-концерта „ Lord of the Rings: Завръщането на краля “ Кейтлин Луск ще пее във филм-концерта „ Lord of the...  <p>Хари по стъпките на Даяна &ndash; <strong>премина през минно поле</strong></p> Хари по стъпките на Даяна – мина през минно...  <p><strong>Джей Ло и Шакира</strong> приготвят специфична изненада</p> Джей Ло и Шакира приготвят специфична изненада  Колективна оставка на медицинските сестри и част от лекарите в болничното заведение в Карлово Колективна оставка на медицинските сестри и част от...  Samsung Galaxy Note10 Samsung Galaxy Note10 дефинира визиите за мощност  Ема Хопкинс Посланикът на Англия за Брекзит и банкрута на...  Разходка до Пловдив - за епископската базилика на Филипопол Разходка до Пловдив - за епископската базилика на...  <p><strong>&bdquo;И в мирен захлас чака тя&hellip;&ldquo;</strong>: Иван Лазаров и българското изкуство от предишния век</p> „ И в мирен захлас чака тя… “: Иван...  Кои са участниците в Акселератора на ПРОМЯНАТА 2019 Кои са участниците в Акселератора на ПРОМЯНАТА 2019  <p>Факти за <strong>рожденика Гугъл</strong>, които не знаете&nbsp;</p> Факти за рожденика Google, които не знаете  Пожар в Пожар в " Дунарит ", евакуация поради заплаха от гърмеж  Старт на предизборната акция, гласоподаваха смяна за дребните обитаеми места Старт на предизборната акция, гласоподаваха смяна за...  Селин Дион Селин Дион отговори на всички, критикуващи тялото ѝ  <p><span style= Енрике Иглесиас показа сладко видео с дъщеричката си Всичко от през днешния ден Виц на деня Катаджия стопира чисто ново порше и споделя на лидера: - Направихте нарушаване и би трябвало да платите санкцията! - Нямам пари, заплатата ми е 200 лв......… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Германската пенсионерка, която сбъдна Германската пенсионерка, която сбъдна " българската си фантазия "  Грета Тунберг: Хората страдат, умират, екосистеми се разрушават  Пациент на кардиолога с 57 хиляди лева заплата: Трябва да бъде наказан  Вижте неписаната история на България в фотоси  Честваме 111 години самостоятелна България  Старата обич наслойка не хваща: среща след 75 години Водещи вести  БНР Съвет за електронни медии изиска оставката на шефа на БНР  Жертви и ранени в Истанбул, над 100 труса, оповестена е паника Жертви и ранени в Истанбул, над 100 труса, оповестена е паника  Колективна оставка на медицинските сестри и част от лекарите в болничното заведение в Карлово Колективна оставка на медицинските сестри и част от лекарите в болничното заведение в Карлово  Доналд Тръмп " Ню Йорк Таймс ": Импийчмънтът е неточност, Тръмп ще излезе победител  Разследват здравна сестра за кражба от умрял пациент Разследват здравна сестра за кражба от умрял пациент  Ина Николова и Весела Данчева " Голямата полезност, която имаме е животът ни. А той се движи напред "  Селин Дион Селин Дион отговори на всички, критикуващи тялото ѝ  <p><strong>Новите библиотеки</strong> - съвременни, просторни и цялостни с хора</p> Новите библиотеки - съвременни, просторни и цялостни с хора  <p>Хари по стъпките на Даяна &ndash; <strong>премина през минно поле</strong></p> Хари по стъпките на Даяна - мина през минно поле  <p>Най-добрите фотоси за <strong>проблемите на околната среда</strong></p> Най-добрите фотоси за проблемите на околната среда  Имунитет ми дай и повече не ме мъчи! Имунитет ми дай и повече не ме мъчи!  Кейтлин Луск ще пее във филм-концерта „ Lord of the Rings: Завръщането на краля “ Кейтлин Луск ще пее във филм-концерта „ Lord of the Rings: Завръщането на краля “  <p><strong>Джей Ло и Шакира</strong> приготвят специфична изненада</p> Джей Ло и Шакира приготвят специфична изненада  Samsung Galaxy Note10 Samsung Galaxy Note10 дефинира визиите за мощност  Ема Хопкинс Посланикът на Англия за Брекзит и банкрута на " Томас Кук "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР