България пада с две места надолу в годишния индекс на

...
България пада с две места надолу в годишния индекс на
Коментари Харесай

На дъното: България е на 78-о място в световния индекс за корупция

България пада с две места надолу в годишния показател на " Прозрачност без граници " за чувството за корупция, който бе оповестен през днешния ден.

От 180 страни нашата страна е на 78-мо място - и по този начин отстъпва с още две позиции обратно спрямо 2020 година. На сходни позиции са страни като Бенин, Буркина Фасо и Бахрейн. От членките на Европейски Съюз с непосредствен резултат са Румъния (66-о място) и Унгария (73-о място).

Най-ниско е чувството за корупция при страните на челните места в показателя: Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур. На противоположния край са Република Южен Судан, Сирия, Сомалия, Венецуела, Йемен, Северна Корея.

Предстои отчетът да бъде показан публично у нас от " Прозрачност без граници ". "

С 50% са намалели задграничните вложения за изтеклата година, а това е добър лакмус, разяснява през днешния ден пред БНР Калин Славов, изпълнителен шеф на „ Прозрачност без граници “, преди представянето на интернационалния показател.

„ Трендът е извърнат надолу, като почва да сочи една от най-ниските в исторически проект стойности, които сме имали. Надявам се единствено да не стартира да се трансформира в серпантина. Точно в този момент е моментът, в който имаме късмет да се опитаме да я обърнем тази посока, с нова сила в посока битка с корупцията “, съобщи Славов. Според него отрицателната наклонност от предходната година може да бъде обяснена – дълго време изпълнителната власт беше без контрола на Народното събрание, имахме и пандемична година, в която държавните управления – освен това в световен проект, уголемяват своята интервенция в гражданските права, лимитират достъпа до информация.

Индексът за усещането на корупцията е основан през 1995 година и е един от водещите международни индикатори за корупцията в обществения бранш. Индексът прави оценка 180 страни и територии по света, като употребява данни от 13 външни източника, измежду които Световната банка, Световния стопански конгрес, частни рискови и консултантски компании, мозъчни тръстове и други. Оценките отразяват мнението на специалисти и представители на бизнеса.

Процесът на пресмятане на показателя постоянно се преразглежда, с цел да се подсигурява, че е допустимо най-стабилен и пореден, като последният обзор е изработен от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия през 2017 година Всички оценки на Идеологически подривни центрове от 2012 година насам са съпоставими по отношение на предната година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР