България отстъпи едно място в класацията за най-големите износители на

...
България отстъпи едно място в класацията за най-големите износители на
Коментари Харесай

България излезе от тройката на най-големите износители на пшеница от ЕС

България отстъпи едно място в класацията за най-големите експортьори на мека пшеница от Европейския съюз от началото на новия селскостопанския сезон (1 юли). Страната ни към този момент е на 4-то място с внос от 877 хиляди тона, сочат данни на Европейската комисия.

Първа остава Румъния с 1,35 млн. тона, следвана от Полша с 1,03 млн. тона, Франция с 939 хиляди тона, а директно след нас, въпреки и на огромна разлика, е Германия с 467 хиляди тона, пише .

Общо от началото на сезона от Европейски Съюз е сбъднат експорт на 5,03 млн. тона мека пшеница - с 32% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предишния сезон.

Спад е регистриран и в износа на ечемик от Европейски Съюз за трети страни - с 27% по отношение на първите 2 месеца на предишния сезон до 1,45 млн. тона.

Колкото до вноса на зърно в Европейски Съюз, при меката пшеница той е скочил с 66% по отношение на първите 2 месеца на предишния сезон до 1,16 млн. тона, а при ечемика - с 42% до 504 хиляди тона.

Основният снабдител е Украйна с към половината от импортираните количества, сочат данните на Еврокомисията.

Вносът на царевица в Европейски Съюз от началото на сезона обаче е намалял с цели 41% до 2,69 млн. тона. Най-големият вносител остава Испания с 942 хиляди тона, следвана от Нидерландия с 405 хиляди тона и Италия с 339 хиляди тона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР