България отпразнува вчера Бабинден. По стар стил на този се

...
България отпразнува вчера Бабинден. По стар стил на този се
Коментари Харесай

Хоро и духова музика за Бабинден

България отпразнува през вчерашния ден Бабинден. По остарял жанр на този се отбелязва Денят на родилната помощ. 21 януари е разгласен за празник през 1951 година Денят е изключително уважаван и бе маркиран на доста места в страната.

По традиция с хоро под звуците на градската духова музика пред АГО на видинската болница стартира празнуването на Бабинден. Гости на тържеството бяха регионалният шеф Албена Георгиева и зам. кметът Венци Пасков. След водосвета за здраве на бабите и децата, гостите предадоха даровете на общината за празника – по две елекронни везни за премерване на бебетата и апарати за кръвно налягане. Поздравителен адрес от кмета Огнян Ценков прочете заместникът му Венци Пасков. Благодарим ви за грижите, които полагате за новородените, се споделя в адреса. Това е празник на вярата и вярата ни в бъдещето, сподели и зам. кметът. Родилката Милена Никифорова изми ръцете на най-младата акушерка в отделението Бетина Василева и по този начин бе спазен ритуалът „ поливане на ръцете на акушерката ". Завеждащият отделението доктор Слави Любенов благодари за вниманието към лекарите и акушерките, в чиито ръце се ражда новият живот. Домакини и посетители се почерпиха за празника и взеха решение да се повеселят до момента в който в отделението проплаче ново бебе.

В София екипът на Първа САГБАЛ " Света София " също означи Деня на родилната помощ. На празника участва Дончо Барбалов, зам.-кмет на столицата. Д-р Гергана Кокларова показа, че страстта от появяването на нов живот е лек за всяка отмалялост и проблем. Мая Бонева е акушерка към този момент 37 години. Изродила е хилядите бебета, а като най-важно за работата си тя показва връзката сред лекарския екип и родителите.

В задатък, само че от сърце и душа, десетки майки означиха Бабинден и в Банско . Празникът се провежда обичайно от общината. В навечерието на празничната дата дамите, родили своите деца през миналата 2017 година, се веселиха дружно. Инициативата е под егидата на кмета Георги Икономов и събра майките на 35 момчета и 57 девойки. За положителното им въодушевление се погрижиха самодейците от Народно читалище „ Никола Вапцаров ", а за всяко дете беше очакван подарък – светеща музикална лампа.

Първото бебе за 2018 година носи библейското име Петър и е родено на 2 януари в град Банско. Малкият късметлия донесе на своите родители финансово подучване от страна на локалната администрация в размер на 200 лв.. То бе връчено от кмета Георги Икономов, който поздрави майките. " За мен е наслаждение да застана пред най-щастливите дами за 2017 година в община Банско. От името на цялото управление честити празника на всички новородени поданици на общината и техните фамилии. Като татко мога да споделя с вас щастието и пълнотата, която дава ролята на родителя. Бъдете постоянно до своите деца – обичайте ги, обгрижвайте ги и им се радвайте. От своя страна, ние в локалната администрация, ще продължим да работим за обезпечаване на оптимални условия за тяхното развъждане ", сподели градоначалникът. Освен празничната стратегия и благите детски дарове всяка дама, участвала на коктейла, получи и цвете при идването си в залата.

Навръх Бабинден пък зам. кметът по стопанска система и финанси на Благоевград - Иво Николов, подари фетален екран за потребностите на родилното поделение в МБАЛ от името на кмета доктор Атанас Камбитов. Той поздрави екипа, работещ в АГО, и съобщи посланието на градоначалника: „ Днес показваме своята благодарност и почитание към напъните, които полагате всекидневно за раждането на нов живот. Поздравявам ви за високия професионализъм, който потвърждавате всекидневно! Вярвам, че ще продължавате да упражнявате тази високохуманна специалност неуморно и безрезервно. Пожелавам Ви мощ! Продължавайте да следвате своето предопределение! Бъдете здрави и задоволени! Нека се раждат повече деца! ". Директорът на болничното заведение доктор Огнян Митев благодари за дарението, за напъните от страна на общинското управление и изрази убеденост в положителното съдействие и отсега нататък.

Иво Николов бе посрещнат с питка и мед. Той пожела доста мотиви за наслада, здраве, благоденствие, сила и убеденост. По време на тържеството в Деня на родилната помощ в АГО беше осъществено и ритуално поливане и миене на ръцете на акушерите. Феталният екран е от голяма значимост за бъдещите майки, като е предопределен за следене пулса и развиването на плода. Чрез него може да се следи и интервалът на контракции. Уредът е мобилен и има мултиезичен програмен продукт, звукова индикация на сърдечната периодичност на плода, както и доста други функционалности и улеснения.

С обред по измиване на ръцете стартира празника на родилната помощ в регионалната болница в Кърджали . Началник на АГО доктор Недим Исмаилов пожела колкото са пръските от водата, толкоз новородени деца на земята. Както повелява традицията, алегорично бе изкъпан и новородения Георги, а 5-годишната Нани Таскова, родена в отделението, рецитира стихотворение. Директорът на МБАЛ " Д-р Атанас Дафовски " доцент доктор Тодор Черкезов поздрави присъстващите. Той акцентира, че всяко дете е вяра за фамилията и обществото, а трудът на лекарите и акушерките е блажен, тъй като няма по-велико нещо да окажеш помощ, когато някой има потребност от това. Зам.областният шеф Севда Камбурова поздрави екипа на АГО и пожела на майките и техните деца здраве и доста шанс. Цветя и дарове сервираха и представителки на локалните женски клубове към ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Десетки млади майки с бебета участваха на празника в родилното поделение на УМБАЛ Бургас . То продължава да бъде най-предпочитано от родилките. Градът ни се откроява от общата наклонност на демографски срив, броят на ражданията е релативно постоянен и имам вяра, че скоро ще я обърнем, заяви през днешния ден доктор Антонио Душепеев, шеф " Родилно поделение " в УМБАЛ Бургас. Старшата акушерка на Родилно поделение Руска Ганчева изми ръцете на " бабата " - доктор Антонио Душепеев, с пожеланието както леко се хлъзга сапунът, по този начин елементарно да се раждат бебетата. На тържеството участва вицепремиерът Валери Симеонов, зам.-председателят на Комисията по опазване на здравето в Народното събрание Георги Колев, народните представители Валентин Касабов и Христиан Митев, зам.-областният шеф Севдалина Турманова, зам.-кметът по опазване на здравето доктор Лорис Мануелян, управлението на РЗИ Бургас в лицето на доктор Георги Паздеров и доктор Вергиния Цанова, изпълнителният шеф на УМБАЛ Бургас доктор Бойко Миразчийски, доста лекари, медицински сестри и акушерки.

Живописно бе маркиран празникът в хасковското село Узунджово . В ритуала се включиха представители на двете читалища в селото. От сутринта те извиха хора на площада в центъра на селото. Самодейците от читалище „ Пенко Пенков " взаимно с пенсионерския клуб „ Пандо Ванчев " потеглиха с музика, хора и две каруци към едно от десетината бебета в селото. Първо навестиха 4-месечната Поли и нейните родители Ивелина и Петьо. На вратата гостите посрещна бабата на невръстното дете - Стефка. Символичното ритуално изкъпване на детето направи някогашната акушерка Таня Краева, която напомни традициите от предишното, когато единствената родилна помощ са били възрастни баби акушерки. Тя пожела здраве за детето и цялото му фамилията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР