България отново може да се наложи да се защитава пред

...
България отново може да се наложи да се защитава пред
Коментари Харесай

Брюксел започна нова наказателна процедура срещу нас

България още веднъж може да се наложи да се пази пред европейските съдилища. Европейската комисия започва за следващ път наказателна процедура против България. Този път мотивът е данъчно облагане за горива. Брюксел желае от страната ни да промени наредбите си по отношение на Данък добавена стойност, използвани за фирмите, търгуващи с горива, и за потреблението на активите на сдруженията за нестопански цели.

Комисията изпрати публични уведомителни писма на България с искане да приведе наредбите си за налога върху добавената стойност (ДДС) в сходство с правото на Европейски Съюз, оповестява Нова телевизия.

Единият от случаите е обвързван с обстоятелството, че понастоящем дребните сдружения, търгуващи с горива, са задължени да заплащат предплатено прекалено високи суми, с цел да подсигуряват, че могат да платят дължимото от тях Данък добавена стойност. За огромните сдружения е задоволително единствено да внесат гаранция в размер, еднакъв на дължимото по покупко-продажбите им Данък добавена стойност.

Комисията счита, че националното законодателство не е съвместимо с нормите на Европейски Съюз и със свободата на стопанска самодейност (член 16 от Хартата на главните права на ЕС).

Отделно от това България се приканва да промени разпоредбите си за начисляване на дължимия Данък добавена стойност в случаите когато икономически активи се употребяват за частни или нестопански цели и когато икономически активи се трансферират в друга страна членка. Ако България не предприеме дейности по тези две претенции в идващите два месеца, Еврокомисията може да изпрати стимулирано мнение на българските органи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР