България отново е на върха на Европа във вдигането на

...
България отново е на върха на Европа във вдигането на
Коментари Харесай

Щангистите се завърнаха на върха в Европа, напук на скандалите във федерацията

България още веднъж е на върха на Европа във повдигането на тежести. Страната ни приключи с 5 европейски трофеи, един сребърен орден и два бронзови - Европейското състезание по повдигане на тежести в албанската столица Тирана.

Въпреки големите кавги във федерацията. Първенството трябваше да се състои в София, само че България загуби шампионата и той отиде в Тирана. Част от щангистите се завърнаха разочаровани поради отношението на шефа на федерацията Неделчо Колев, а през тази седмица и желаеха оставката му. Те разкриха и скандални неща към подготовката, неприятната организация на федерацията, както и че треньорът Иван Иванов от година и половина не получава пари от федерацията. Всичките щангисти застанаха зад треньора си.

Всички тези неща обаче би трябвало най-сетне да отидат на назад във времето и да се гледа за бъдещето на българските щанги, които претърпяха доста през последните години. Трябва по най-бързият метод тези проблеми да бъдат решени, с цел да може щангите ни още веднъж да се печелят и олимпийски оценки.

Заради допинг скандал нямаше наши представители на Олимпиадата в Пекин през 2008г. и в Рио 2016г. През предходната година на Олимпиадата в Токио поради допинг свадите има едвам двама наши щангисти, които бяха доста покрай медалите. Божидар Андреев не съумя да стигне до бронза, а Христо Христов направи сполучлив опит, който можеше да ми обезпечи орден, само че след обзор от съдиите опитът беше избран като фаул.



В Тирана България още веднъж се върна на върха в Европа след много време. На предишния европейски шампионат нашите остана втори, а единствено Украйна ни изпревари, само че в този момент българските щангисти бяха безапелационни с петте си европейски трофеи.

Реално завръщането на щангите стартира през предходната година, когато на Европейското в Москва българите се завърнаха с три златни, три сребърни и един бронзов орден.

На международното Карлос Насар прекъсна ужасната серия без българин международен първенец от 17 години.

Още тогава се видя, че щангите се завръщат там където би трябвало - на върха. Спортът, който ни е носил най-голяма наслада дружно с битката на огромни конгреси като европейски, международни и олимпийски игри, още веднъж стартира да дават медали.



Тежките години на кавги, допинг, две федерации, лишаване на лиценза на федерацията би трябвало да бъдат към този момент в предишното и да се мисли за бъдещето, което наподобява в действителност положително.

Имаме извънредно класни щангисти, които единствено дни преди Европейското бяха ухажвани с големи суми от Катар. Щангистите ни обаче взеха решение да не предават България и избраха да останат правилни на страната си, вместо да изберат парите и сигурността. Този техен жест е нещо, което много други спортисти наши спортисти не направиха.

От Тирана с европейски трофеи се прибраха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов.

Със сребро се окичи Карлос Насар.

Бронзови медали завоюваха Божидар Андреев и Габриел Маринов.

В края на годината следва и Световно състезание по щанги, което ще се организира в Богата, Колумбия.

Все още не е ясно какъв брой щангисти ще има право България да изпрати на Олимпиадата през 2024г. в Париж, само че несъмнено очакванията да са повече от двама, както беше на Олимпиадата в Токио.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР