България открива щатно консулство в Барселона, реши кабинетът. То ще

...
България открива щатно консулство в Барселона, реши кабинетът. То ще
Коментари Харесай

България открива щатно консулство в Барселона

България открива щатно консулство в Барселона, реши кабинетът.

То ще бъде ръководено от щатно консулско длъжностно лице със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на самостоятелните области Каталуния и Арагон.

По данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 2018 година в страната са регистрирани като непрекъснато живеещи 125 244 българи. От тях 11 239 души, или 9% от цялата българска диаспора в Испания, са в Каталуния. Това прави региона третия максимален правоприемник на българи в кралството след Мадрид и самостоятелната област Валенсия.

Откриването на консулство на Република България в Барселона е вследствие на вътрешен разбор на Министерство на външните работи и на напъните на държавното управление за възстановяване обслужването на българските жители зад граница. Консулството ще даде по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки на пълномощни и заявления, както и приемане на актове за гражданско положение, допълват от пресцентъра на Министерски съвет.

За финансовото застраховане по откриването на консулството Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2019 година в размер до 486 211 лева, от които 16 994 лева са по индикатор „ Персонал ”.

Понастоящем живеещите в Каталуния и Арагон българи би трябвало да пътуват до Валенсия или Мадрид за консулски услуги.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР