България отива на избори 2 в 1. Още в понеделник

...
България отива на избори 2 в 1. Още в понеделник
Коментари Харесай

Цветелина Пенева: Изборите започнаха преди президентския указ

България отива на избори 2 в 1. Още в понеделник чакаме президентът да издаде декрет, с който парламентарният и европейският избор да се проведат на 9 юни. С това стартира и подготовката на вота, която сякаш се обрисува да не бъде лека.

За първи път секционните комисии ще броят два пъти преференциален избор. Досега не сме имали такава догадка. Ще гласуваме с две бюлетини – едната ще бъде за европейските избори, другата за предварителните национални избори. Това съобщи ръководителят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева пред Нова телевизия.

„ Знаем, че машините към този момент са принтери. Тоест това, на което разчитаха членовете на СИК в предишни избори - сформиране на машинен протокол, към този момент знаем, че не се случва. Трябва да се брои на ръка. Брои се и се пресмята с часове ”, посочи тя.

Последните събития – отдръпването на оставката на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев,

„ сочат, че изборите са почнали още преди насрочването им с декрет на президента.

Но това не изненадва на фона на политическата конюнктура, която се вихри. В условия на работещо Народно заседание, то се трансформира в поле на предизборна акция ”, акцентира Пенева.

„ Най-важното за Министерство на вътрешните работи е да обезпечи сигурност на изборното управление, сигурност на гласоподавателя и успокоение в цялата предизборна акция.

Това чакаме и да се случи, тъй като се приказва за платен, и следен избор.

Ако ние отидем всеобщо да гласуваме, дори да има подобен избор – ще бъде в дребен % ”, сподели още ръководителят на Обществения съвет към ЦИК.

„ В последните няколко години бяхме очевидци на систематично нарушение на доверието на българите в изборния развой. И по тази причина имат виновност и политическите партии, които обърнаха технологиите на гласоподаване в част от изборната реторика ”, добави тя.

„ На последните избори видяхме, че

гласуването на първи тур беше провалено от дейности на органи на изборната администрация и на Министерство на електронното ръководство.

Така и не успяхме да разберем кой носи тази отговорност. У хората се ускори недоверието в машинното гласоподаване ”, заяви Пенева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР