България отделя най-много средства на глава на населението за "обществен

...
България отделя най-много средства на глава на населението за "обществен
Коментари Харесай

Колко точно даваме за полиция и как стоим в ЕС

България отделя най-вече средства на глава на популацията за "обществен ред и сигурност " от страните в Европейски Съюз. Едновременно с това фактическата величина на разноските - 173 евро на човек - ни отрежда последно място в съюза.

Това демонстрират последните данни на Евростат, които се отнасят до 2015 година.

Бъчварова: В България няма задоволително служители на реда

Валентин Радев: Леко не разбирам защо стачкуват служителите на реда

Други статистики от същата година сочеха, че България е на 8-мо място в света по брой служители на реда на глава от популацията.

Тогава за бранша "обществен ред и сигурност " у нас са изхарчени 2,4 млрд лв. или 2,8% от Брутният вътрешен продукт. Общо 28-те страни в Европейски Съюз отделят 1,8% от Брутният вътрешен продукт за този сектор.

Най-голям дял от тези разноски у нас са отишли за полицията - 1,4 млрд лв..

Около 300 млн. лв. или 0,3% от Брутният вътрешен продукт са били отделени за пожарната, 594 млн. лв. за съдилищата и към 150 млн. за поддръжката на пандизите. Между 9 и 10 млн. лв. е било финансирането за научна активност в областта на вътрешната сигурност.

Разходите ни за защита през 2015г. са били двойно по-малки от тези за публичния ред - към 1,4% от Брутният вътрешен продукт. Приблизително подобен е междинният % при страните от Европейски Съюз.

В целия Евросъюз отделяните средства за полицията и другите аспекти на вътрешния ред са надалеч по-големи от тези за "отдих, просвета и вяра " (1% от БВП) или запазване на околната среда (0,8%), сочи още статистиката за 2015 година.

За с.г. приблизително разноските за "обществен ред и сигурност " възлизат на 507 евро на гражданин на Европейски Съюз.

Най-високи са те в Люксембург (899 евро на човек) и Англия (792 евро), а най-ниски у нас (173 евро), в Румъния (183 евро) и Литва (204 евро).

Изброените страни обаче имат надалеч по-голям БВП от нашия и това е повода да сме първи по средства за вътрешен ред на глава от популацията.

През последните една от тематиките на фокус у нас са настояванията на служители на реда и пожарникари за увеличение на заплатите им и повече вложения в обновяването на материалната база на тяхно догатки.

Недоволството на униформените докара до народен митинг предишния месец и по-малки районни такива. Увеличение на заплатите им най-вероятно ще има от идната година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР