България отдавна не е сираче, оставено само да се справя

...
България отдавна не е сираче, оставено само да се справя
Коментари Харесай

Владимир Миленски: С НАТО и ЕС България отдавна вече не е сама, боеготовността не се постига с магическа пръчка

България от дълго време не е сираче, оставено единствено да се оправя със проблемите си. Не на вятъра надалеч по-мощни от нас страни желаят да бъдат част от по-големи съюзи – НАТО и Европейския съюз.


Новото държавно управление върна България на вярната страна на спора в Украйна и назова с същинските имена кой е виновният и кой е жертвата в Украйна, в това число с втория пакет военна помощ.

Това съобщи военният специалист, някогашен народен представител в Политико-военната работна група на Съвета на Европейски Съюз и член на Атлантическия съвет полк. Владимир Миленски в изявление за БГНЕС.

По отношение на решението на България да даде втори пакет помощ на Украйна Миленски настоя, че новото държавно управление е върнало България на вярната страна на спора в Украйна и е посочило с същинските имена кой е виновният и кой е жертвата.

„ На жертвата би трябвало да се оказва помощ, тъй като това са фундаментални човешки полезности, от които не трябва да бягаме без значение от моментните ни стопански, политически ползи или други сметки, които крием. Така че курсът е друг и мисля, че се вижда от всички в България “, сподели той.

Експертът бе сериозен по отношение на решението на последното служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев, да не извършва в целокупност решението на Народното събрание за помощ за Украйна.

„ Може би се опитваха да задоволят и решението на Народно събрание, и в същото време да не излязат напълно непослушни пред своите явно, да не кажа господари, само че пред своите ментори, които им диктуват нещо друго. Какво по-нормално от това, откакто имате решение на суверена, просто да го извършите. Защо би трябвало да изфабрикувате аргумент, посредством който да намалите размера на осъществяването, а в същото време да оказва се, че тихомълком зад кулисите действително върви сериозна военна помощ, само че посредством медиатори и търговски покупко-продажби “, съобщи Миленски.

„ Тоест, заобикаля се политическата страна на помощта, а тя се трансформира в една елементарна комерсиална договорка “, добави той.

На въпрос по какъв начин се развиват плановете за рационализация на българската войска, специалистът показа, че вложенията от дълго време не са на нужното равнище.

„ Имаме многократни опити през последните години да се вършат нови проекти, да се актуализират проектите за такива вложения. Но в тях все нещо липсва, съдейки единствено по това, че те не биват осъществени. Щом видите, че един проект наподобява доста добре, а по-късно не съумява да бъде сбъднат, това значи, че той е написан с дефекти и има някакви дефицити, които не му дават опция да стане действителност “, безапелационен бе Миленски, като добави:


„ Последната капиталова стратегия, която създаде Министерството на защитата преди 3 години беше толкоз сюрреалистично оптимистична и откъсната от действителността, че още когато беше обсъждана, породиха основателни въпроси по какъв начин може да се възнамерява нещо, което минава отвъд илюзиите. Не на вятъра министър Тагарев спря този проект, с цел да бъде преосмислен. Планирането не значи фантазиране “.

По думите на военния специалист „ снабдеността, боеготовността и мотивацията на въоръжените сили не могат да бъдат реализирани с магическа пръчка “.

„ Ние имаме към 7 милиона население по разнообразни сметки. Не е елементарно да създадем огромна войска. Знаете положението на стопанската система – не е елементарно да извадим внезапно десетки милиарди левове или скоро евро, с цел да снабдим тази войска и тя да прескочи до 21 век. В нашата войска към този момент има доста хубави неща, само че като цяло имаме огромни дефицити “, разяснява той.

Според него решението на този проблем може да се реализира посредством „ военна експертиза, разсъдък и натурализъм “.

„ Ние сме достигнали до извода, че можем да попълним дефицитите чрез и с помощта на присъединяване си в най-успешния военно-политически съюз в историята на човечеството – НАТО “, означи членът на Атлантическия клуб.

„ Да погледнем да вземем за пример страните в Бенелюкс. Има ли независим белгийски флот, нидерландски флот, а военновъздушните сили по какъв начин тъкмо действат и къде се образоват?... Всяка страна ли има самостоятелно военновъздушно учебно заведение, просто тъй като има авиация, или комбинират напъните си?... Това са въпроси, които задавам под реторична форма “, посочи Миленски.

По думите на военния специалист България би трябвало да разчита на своите съдружници и да се възползва от тяхната поддръжка.

„ Ние от години към този момент не сме сираче, оставено единствено да се оправя със проблемите си, тъй като никоя страна през днешния ден не може да се оправи сама. Не на вятъра надалеч по-мощни от нас страни не желаят да остават сами, а желаят да бъдат част от по-големи съюзи – НАТО и Европейския съюз – от това по-значими образци надали бих могъл да измисля “, сподели в умозаключение Миленски. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР