България отбелязва напредък в намаляването й, но все още данните

...
България отбелязва напредък в намаляването й, но все още данните
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Детската смъртност в България е по-висока от средната в ЕС

България отбелязва прогрес в намаляването й, само че към момента данните при децата до 1-годишна възраст надвишават съществено европейските
България демонстрира прогрес в намаляването на детската смъртност, само че равнището остава доста по-високо от междинното за Европейския съюз. Това демонстрират данните от най-новия отчет на Междуведомствената група на Организация на обединените нации за оценка на детската смъртност за 2022 година, публикуван от пресцентъра на УНИЦЕФ-България.

Детската смъртност у нас е намаляла доста сред 2000 година и 2022 година, като коефициентът на детска смъртност до пет години спада от 18 на 1000 до шест на 1000.

За децата до една година тя е 4,8‰, което, макар позитивните трендове на спад, остава доста по-високо от междинната стойност за Европейски Съюз, която е 3,2‰ през 2021 година, се оповестява в отчета.

В него се показва, че са налице обилни районни разлики в индикатора, като в някои области като Сливен и Монтана, той е над два пъти по-висок от междинното за страната.

" Данните за България сочат забележителен прогрес във връзка с намаляването на детската смъртност през последните десетилетия. Въпреки това България изостава от междинните равнища за Европейски Съюз и с цел да бъдат достигнати те, има потребност от съществени вложения в системата за първоначални здравни грижи, в това число въвеждане на система от патронажни грижи в общността, които да доближат до всички деца и фамилии, които се нуждаят от тях ", съобщи Кристина Де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, представена от Българска телеграфна агенция.

В същото време страната ни реализира отрицателни върхове при раждаемостта. За първи път от 10 години броят на новородените за една календарна година в България е паднал под 50 000 през 2023 година, сочи анализът на " Индекс на лечебните заведения ", изработен върху данните от здравната каса.

Според информацията през предходната година в България са проплакали едвам 49610 бебета. За съпоставяне - единствено 10 години по-рано - през 2014 година у нас са се родили 68 083 деца. За всяка година от този момент до 2023 година броят на новородените е спадал с по 2-3 хиляди.

В същото време отчет на УНИЦЕФ от януари тази година регистрира, че в България броят на децата, настанени в институции, е понижен от близо 7500 на 202 към края на декември 2023 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР