България отбелязва днес Националния си празник – 3 март. Навършват

...
България отбелязва днес Националния си празник – 3 март. Навършват
Коментари Харесай

Отбелязваме 145 години от Освобождението на България

България отбелязва през днешния ден Националния си празник – 3 март. Навършват се 145 години от Освобождението на страната. Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде респект пред паметта на българските опълченци и съветските воини, починали за свободата на България на връх Шипка.

На 3 март 1878г. е подписан Санстефанският предварителен (предварителен) кротичък контракт сред Руската империя и Османската империя, който поставя завършек на Руско-турската война (1877-1878) година и урежда, въпреки и неокончателно, отделяне на Трета българска страна след близо пет века османско господство в България.

С него дефинитивно се поставя завършек на османското иго. Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от съветска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с огромния обсег на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една голяма страна, която в бъдеще ще се трансформира в съществена цел и фантазия на доста български държавници, монарси и военни. Новата страна е със статут на самостоятелно княжество и би трябвало да се управлява от монарх.

Санстефанска България е еманация на българския дух и на българския блян.

В Сопот през вчерашния ден започнаха тържествата. Началото бе сложено с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча, отдадена на Освобождението на Сопот в Западния парк на града. Оттам потегли шествие, предвождано персонално от кмета на община Сопот Деян Дойнов. Честването продължи на площад „ Иван Вазов “ с тържествена заря-проверка с присъединяване на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Честванията на националния ни празник 3 март и тази година постановат краткотрайна организация на придвижването през прохода Шипка. Влезе в действие възбраната за директно преминаващи коли през прохода Шипка.

На 3 март от 06:00 часа до 12:30 часа движението ще е еднопосочно – от Габрово до връх Шипка и от Казанлък до връх Шипка. Ще се пропущат участници в тържествата и жители, които желаят да вземат присъединяване в тях. След 12:30 часа придвижването ще бъде еднопосочно в противоположната посока – от върха към градовете.

От 11.00 часа пред Паметника на Незнайния боец в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12.00 ч. пред постройката на Администрацията на Президента ще се състои тържествена промяна на гвардейския часовой. Тържествената инспекция (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на пл. „ Народно заседание “.

За церемонията пред Паметника на Незнайния боец жителите ще имат достъп през пунктове за инспекция, проведени при ул. „ Раковски “ и ул. „ Оборище “ и при южната страна на храм-паметника „ Свети Александър Невски “.

За искащите да следят зарята на пл. „ Народно заседание “ достъп ще бъде обезпечаван през три пукта за инспекция – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „ Цар Освободител “ наоколо до изходите на подлеза при СУ „ Свети Климент Охридски “ (кръстовището на бул. „ Цар Освободител “ и бул. „ В. Левски “) и един пункт на бул. „ Цар Освободител “ (откъм хотел „ Сенс “).

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР