България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО. Президентът,

...
България отбелязва 20 години от присъединяването си към НАТО. Президентът,
Коментари Харесай

Българските политици за НАТО: България прави Алианса още по-силен

България отбелязва 20 години от присъединението си към НАТО . Президентът, министър председателят и министри от кабинета в оставка считат, че Алиансът е поръчител за мир, а съюзната мощ е най-мощното обръщение за евентуалните агресори.

Точно на 29 март 2004 година България (заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения) публично се причислява към НАТО. Това е основен исторически миг, тъй като Алиансът дава на страната ни най-значимите гаранции за самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен ни поздрави

Днес президент Румен Радев, министър председателят Николай Денков и политици направиха равносметка за 20-те години, в които сме част от стратегическия боен съюз. Те сплотиха: България в НАТО прави Алианса още по-силен.

Президентът описа персонални мемоари от времето, когато е бил пълководец на авиобаза „ Граф Иганатиево “, както и за молбата си тогава към американското военно аташе.

Русия е подготвена да води изтощителна война, сподели някогашният дипломат на България в НАТО Драгомир Заков

„ Докарайте най-накрая ескадрила американски изтребители, не просто PRP-учение и транспортни самолети, а изтребители, с които ние да стартираме действителни въздушни боеве и противоборство във въздуха “, декларирал тогава Румен Радев.

Ескадрилата остава у нас 20 дни и по този начин се разчупват разпоредбите в летателната подготовка на водачите ни.

Алиансът е поръчител за сигурността на над 1 милиард души, съобщи министър председателят в оставка

„ Северноатлантическият алианс подсигурява сигурността на над един милиард души. Врагът на Путин не е НАТО и военната мощност на Запада. Путин води война против мислени натовски армии, а против демокрацията “, съобщи министър председателят в оставка Николай Денков.

„ Избрахме да се присъединим към съюз на страни, които дружно пазят сигурността, свободата и икономическия си прогрес “, сподели на собствен ред и външният министър в оставка Мария Габриел.

Моменти от историята са запечатали и задачите на бойците ни в Ирак и Афганистан

Лидерът на ГЕРБ написа, че България се е утвърдила като мощен и предан съдружник: „ В свят, изпълнен с провокации, който за жалост позна ужаса на войната още веднъж, участието на страната ни в НАТО се утвърди като предвидлив исторически избор “.

От Движение за права и свободи също считат, че България е висок оценен, благонадежден и сигурен сътрудник в НАТО. „ Евроатлантическите полезности нямат опция. След 20 години в НАТО България се потвърди като благонадежден сътрудник “, се споделя в техният коментар по тематиката.

Твърдението е основано на разбор на Института за проучване на война

И от „ Демократична България “ считат, че България е мощен и предан съдружник. „ Присъединяването ни към алианса беше осмислен, само че и изстрадан избор, тъй като ние надалеч не го получихме безплатно ", пишат те.

Съединените щати също поздравиха България във връзка 20 годишнината от приемането ни в НАТО. „ От Балтийско до Черно море, през Атлантическия океан и Адриатическо море, съюзът на НАТО е по-единен и по-силен от всеки път “, съобщи по този мотив и Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР