България отбелязва 150 години от гибелта на Васил Левски. Паметта

...
България отбелязва 150 години от гибелта на Васил Левски. Паметта
Коментари Харесай

Пиша и говоря правилно! Отбелязваме 150 години от гибелта на Апостола!

България отбелязва 150 години от гибелта на Васил Левски. Паметта на Апостола на свободата ще бъде почетена с поднасяне на цветя и венци пред паметниците в цялата страна. Да напомним, че прозвищата и прякорите се пишат единствено с къс определителен член даже когато са в ролята на подлози.

Апостола на свободата е роден в Карлово.

Има разлика в смисъла на изреченията:

Вчера говорихме за Левски .

Вчера говорихме за „ Левски “.

В първия случай сме говорили за Апостола на свободата, а във втория – за футболния тим . В кавички се поставят още имената на кварталите и улиците:

Живея в квартал „ Левски “, на улица „ Левски “ . Но град Левски се написа без кавички.

Миналата седмица ви попитахме дали има неточност в следните фрази:
Излезна нов лист с санкций по закона Магнитски. В него са включени лица, който са с обвинявания в корупциони дейности и корист. Списъка с лицата е оповестен от Министерство на финансите на Съединени американски щати.
Първият глагол би трябвало да се редактира на излезе , което е единствената вярна форма. Допусната е неточност в словосъчетанията със наказания – удвояваме предлога и пишем И в края на думата, която е в множествено число. Името „ Магнитски “ би трябвало да бъде сложено в кавички. Относителното местоимение във второто изречение би трябвало да бъде които , тъй като се съгласува с лица. Редактираме прилагателното корупционни. В последното изречение съществителното име описът е подлог и би трябвало да се членува с цялостен определителен член. Според правилото институциите, за които всички знаем наложително би трябвало да се членуват – Министерството на финансите .

Тази седмица ви питаме има ли неточност в следните фрази:

Не довиждайки в мрака един клон ме спъна и аз се струполих на земята. В това време противника ми дружно с неговия тим ме отминаха със радосни крясъци. Аз напреднах мускулите, изправих се и продължих напред.

Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако публикацията ви е била забавна, очаквайте продължението идната седмица. Тогава ще разгледаме още забавни проблеми и ще напомним правила за думи, които звучат всекидневно край нас.

Илияна Иванова – учител в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР