България отбеляза с тържества и различни инициативи Деня на народните

...
България отбеляза с тържества и различни инициативи Деня на народните
Коментари Харесай

България почете народните будители

България означи с тържества и разнообразни начинания Деня на националните будители, като хиляди уважиха делото на книжовниците и просветителите, съхранили духовните полезности на нацията. На обичайна гала пред президентството бе издигнато националното знаме. 
Академично празненство бе проведено в Българска академия на науките, а по-късно учените сервираха венци и цветя пред паметника на Паисий Хилендарски.
Шествие във връзка 100-годишнината от първото отбелязване на Деня на националните будители се състоя в Пловдив, а монумент на братята Димитър и Константин Миладинови бе открит в Благоевград.
На празника стартира и национална дарителска акция за създаване на 111-метров стълб, на който ще се извиси българското национално знаме. Той ще бъде най-високият в целия Европейски съюз и ще се издигне на Роженските поляни в Родопите на 1430 метра надморска височина, оповестиха уредниците от фондация " Наследство в бъдещето ".
Празникът бе маркиран и от доста българи зад граница. Българското неделно учебно заведение в Мароко описа за будителите посредством виртуален музей. Децата сами научиха стихотворения за националните будители и описаха за някого от българските книжовници, революционери или създатели.
В Морската градина във Варна бе проведено тържествено честване с признателен молебен и боен обред
С уроци по история за Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Христо Ботев и Васил Левски българското неделно учебно заведение " Иван Вазов " в хърватската столица Загреб означи Деня на националните будители. То е основано преди четири години и в него учат 30 деца.
" Само образованието и културата могат да ни извадят от всички рецесии - икономическа, обществена, политическа и духовна. Доброто обучение е гаранция за персоналния разцвет на всеки. Образованият и образован народ може самичък да гради бъдещето си, да се бори за правата си и да отстоява независимостта си ", съобщи в Сливен водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По мотив Деня на будителите тя посети едно от най-старите читалища в България " Зора " и библиотеката към него и подари книги на български създатели.
" Нашата история е богата с хиляди имена,  дръзнали в най-мрачни времена да пръскат светлина. Ние ги почитаме, само че не можем постоянно да търсим единствено в предишното си българското достолепие. Трябва да го градим и в този момент ", акцентира Нинова. Тя напомни, че имаме хиляди знайни и незнайни будители - учители, създатели, учени, изобретатели, читалищни дейци, библиотекари, писатели, художници, актьори, музиканти. " Нека им се простим, че към момента не сме ги сложили на най-високата стълбица в нашето общество. Нека им благодарим и да им помогнем да ни возвисят, както е написано още през 1869 година на учебното заведение в Котел " Помогни ми да тя возвися ", прикани Нинова. 
Борбата на Българска социалистическа партия за повече средства по стандартите за читалищата и духовните средища е поредна дълги години, съобщи ръководителят на парламентарната комисия по просвета и медии Иван Ченчев във връзка Деня на националните будители. " Ще продължим да настояваме за повече пари за читалищата, музеите, театралните изкуства. Ще обсъдим въпроса и за категоризация на труда при библиотекарите ", акцентира той.
Зам.-председателите на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски и Христо Проданов и зам.-председателят на Българска социалистическа партия Ирена Анастасова сервираха венец на паметника на Паисий Хилендарски. Депутатите от левицата поздравиха българите с празника и пожелаха в никакъв случай да не забравяме хилядите исторически будители, само че и да почитаме и актуалните просветители, които не престават тяхното свято дело, с цел да имаме безсънен, духовно богат и просветен народ.>  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР