България От днес ще изчисляват пенсиите по две методики НОИ

...
България От днес ще изчисляват пенсиите по две методики НОИ
Коментари Харесай

От днес ще изчисляват пенсиите по две методики

България От през днешния ден ще пресмятат пенсиите по две методики Национален осигурителен институт ще пресмята пенсията и по остарелия, и по новия метод, в случай че хората изискат това  Николай Киров 7 май 2019, 12:07
т 7 май стартират да пресмятат пенсиите по две методики. Официално влизат измененията в Закона за общественото обезпечаване и бъдещите пенсионери към този момент имат право на избор, кои години от осигурителния им стаж да бъдат вземани поради.

Национален осигурителен институт ще пресмята пенсията и по остарелия, и по новия метод, в случай че хората изискат това, като наложително ще се изплаща по-високият размер. На местата, където осигурителният институт няма офиси, ще бъдат направени изнесени приемни, които да осведомят бъдещите пенсионери.

За да се улесни работата по новите правила в офисите на Национален осигурителен институт са отворени специфични гишета, за пресмятане на планиран коефициент и пресмятане на пенсия. Кандидат-пенсионерите би трябвало да показват цялата документи доказваща по кое време, какъв брой и против каква заплата са работили. Ще бъде належащо в ново заявление да отбележат и дали желаят пенсията им да се пресмята по остарялата или новата методика.

Пенсиите ще се пресмятат и по двете формули до 2023 година. От 7 май на уеб страницата на Национален осигурителен институт e качен и смесен електронен калкулатор, който ще счита пенсиите и по двата метода, а достъпът до него е с личен идентификационен код.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР