България остава в плановете на Русия за маршрута на Турски

...
България остава в плановете на Русия за маршрута на Турски
Коментари Харесай

Руският посланик: България остава в плановете на Русия за Турски поток“

България остава в проектите на Русия за маршрута на " Турски поток ". Това разгласи съветският дипломат у нас Анатолий Макаров на годишната си конференция пред български медии. Той даже акцентира, че „ Турски поток “ през територията на България е приоритет за съветската енергетика. Извън това, дипломатът съобщи, че 2018 година е била извънредно сполучлива за българо-руските връзки.

Ключов план за Москва - по този начин съветският дипломат у нас Анатолий Макаров дефинира газопровода „ Турски поток “. Предвижда се той да премине по дъното на Черно море до Турция и да доставя с съветски газ Европа. Сега на дневен ред е съответният маршрут на „ Турски поток “ през района на Балканите - дали тръбата да премине през България, или през Гърция. Посещението на гръцкия министър председател Алексис Ципрас в Русия преди дни даде поръчка за лобиране в интерес на гръцкия маршрут.

Руският дипломат у нас обаче развенча информациите за каквито и да е съответни договорености.
Н. Пр. Анатолий Макаров - дипломат на Русия в България: За тръбата още публични договорености няма. Преговорите са за това, че „ Турски поток “ би трябвало да има продължение. Чух дори тръбата да се назовава „ Български поток “. Ципрас фактически пристигна в Москва и води договаряния на тази тематика „ Турски поток “ да мине през Гърция за Италия. Но това към този момент са единствено изказвания. За „ Гръцки поток “ не съм чул.  Путин и Ципрас разискаха съдействие в енергетиката Путин и Ципрас разискаха съдействие в енергетиката
Руският президент не изключи опцията Южна Европа да се включи към "Турски поток " през Гърция. След диалози с гръцкия министър председател Алексис Ципрас в М...

Руският посланик посочи, че посолството по принцип стои настрани, когато става въпрос за търговски договаряния. Но добави, че евентуално и българското държавно управление може има сходна среща като тази на Ципрас, с цел да покаже своя интерес към плана " Турски поток ".
Н. Пр. Анатолий Макаров - дипломат на Русия в България: Така или другояче разновидностите са два - през България или Гърция. Но аз не знам по какъв начин тъкмо ще бъде. Но по принцип считам, че „ Турски поток “ през територията на България е приоритет за съветската енергетика.
Анатолий Макаров сподели още, че Русия не се опасява от конкуренцията на американския полутечен газ, тъй като той би се търгувал по-скъпо в Европа. Дипломатът означи и че страната му също работи по планове за доставки на полутечен газ.

 Н. Пр. Анатолий Макаров, дипломат на Русия в България Н. Пр. Анатолий Макаров, дипломат на Русия в България © БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР