България остава с едно от най-ниските нива на незаконна търговия

...
България остава с едно от най-ниските нива на незаконна търговия
Коментари Харесай

5,3% е делът на контрабандните цигари в България

България остава с едно от най-ниските равнища на противозаконна търговия с цигари в Европейски Съюз, като 5,3% е делът на потреблението на контрабандните цигари в страната през третото тримесечие на 2018 година

Това демонстрират данните на обичайното проучване на празни опаковки от цигари у нас – “Инициативата за битка с противозаконната търговия“.

„ България продължава да бъде измежду страните в Европейския съюз с най-ниски равнища на противозаконна търговия с цигари. И през третото тримесечие на годината делът на контрабандата е сгънат до към 5%, което е устойчива позитивна наклонност към този момент повече от година.  Данните приказват за действително свършената работа на всички служби, приходни организации и прокуратурата. Броят на разкритите противозаконни производства в страна също бележи връх през 2018 г.  Борбата с контрабандата с цигари остава непрекъснат ангажимент на държавното управление и по него ще бъдем безкомпромисни“, разяснява министър председателят Бойко Борисов по отношение на отчета.

Въпреки незначителното нарастване с 0,6% по отношение на предходното тримесечие (дял от 4,7% сив сектор), ниските равнища на контрабанда с цигари в страната остава като устойчива позитивна наклонност повече от година.
 empty-cigarettes-packs-survey-10
По-високи равнища за същото тримесечие са регистрирани в прилежащите Гърция и Румъния, както и във Франция, Германия, Полша, Италия и в някои от страните в Балтийския район. Ниските равнища на противозаконна търговия у нас се удостоверяват и от формалните данни за растеж и рекордни равнища на бюджетните доходи от данък върху тютюневите произведения, както и растеж на легалния пазар.
 empty-cigarettes-packs-survey-17
2018 година бележи връх и във връзка с броя на разкритите противозаконни производства в страна от органите на реда. По мотив регулярните резултати от проучването, фирмите от „ Инициативата против противозаконната търговия “ смятат, че напъните на държавните органи, ориентирани към битката с противозаконната търговия, дават резистентен резултат и би трябвало да останат приоритет на държавното управление, както до момента.
 empty-cigarettes-packs-survey-06
България към този момент сполучливо ползва всички правила на Европейски Съюз и фирмите от самодейността молят да не се позволява въвеждането на крайни регулации в бранша, които биха основали опасности за стабилността и биха представлявали преграда в сполучливата битка с противозаконната търговия. Една от най-сложните регулации в бранша – огромната система за маркирането и следенето на продуктите в Европейски Съюз, занапред следва да бъде въведена.

Тютюневите компании от самодейността подкрептят законодателните начинания и промени, които са в развой на въвеждане в България през 2019 година, а точно инкриминирането на производството и разпространяването на незаконни тютюневи произведения. Всички тези ограничения дават опция за отбрана на легалния бизнес и по-стриктно правоприлагане по отношение на незаконния пазар.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР