България остава една от страните в ЕС с най-много смъртни

...
България остава една от страните в ЕС с най-много смъртни
Коментари Харесай

България е сред държавите в ЕС с най-много починали заради мръсен въздух


България остава една от страните в Европейски Съюз с най-вече смъртни случаи поради нечист въздух. Това демонстрира вторият обзор на Европейската комисия по осъществяването на политиките в региона на околната среда, съобщи БНР.

Въпреки че неотдавна България одобри промени в нормативната си база в позитивна тенденция, страната към момента не е подхванала структурни ограничения за справяне със замърсяването на въздуха и хармонизиране на задачите за неговото качество със характерни основни секторни политики като климат, енергетика и превоз, се споделя в документа.

В него се акцентира, че главните замърсители от прахови частици са битовото отопление и превозът, както и че старите коли покачват риска от надвишаване на излъчванията на азотни диоксиди. В прегледа се отбелязва още, че се събират едвам 26 на 100 от отпадъчните води, а единствено 6,7% от тях се подлагат на по-строга обработка. По отношение на „ Натура 2000 “ се споделя, че страната ни не е изпълнила част от отговорностите си, което би могло да докара до загуба на някои местообитания.

В своя реакция от министерство на околната среда и водите показват, че отчетът на Европейска комисия регистрира прогрес в ограниченията за качеството на въздуха. По данни на ековедомството в последните години близо два пъти е намалял броят на превишенията на средноденонощната норма за фини прахови частици и в към две трети от обитаемоте места, в които има пунктове за мониторинг, са постигнали средногодишната норма.

Към момента единствено във Варна от общо 6 региона за цялата страна е реализирано цялостно сходство с европейското законодателството, допълват от министерството.

Що се отнася до констатациите за пречистването на градските отпадъчни води се показва, че досега са построени 110 градски пречиствателни станции, обслужващи 172 обитаеми места и курортни комплекси.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР