България остава без кандидат за награда Оскар за Най-добър международен

...
България остава без кандидат за награда Оскар за Най-добър международен
Коментари Харесай

България е дисквалифицирана от наградите ``Оскар`` - Култура

България остава без претендент за премия " Оскар " за " Най-добър интернационален филм " (Best International Feature).

Новината заяви в своя фейсбук профил режисьорката Зорница София, чийто филм " Майка " бе определен от жури, водено от номинираната за " Оскар " актриса Мария Бакалова.

Причината за дисквалификацията на българското предложение е в регламента на Американската кино академия, който изисква от всеки задграничен филм да има по-малко от 50 % разговор на британски - нещо, което съгласно режисьорката на " Майка " няма по какъв начин да се случи, тъй като е обусловено от историята на героинята, която отива да работи с изоставени деца в Кения.

" Да напомня, че на никое място на уеб страницата на Академията не се изяснява „ по какъв начин тъкмо “ се мери тази тирада, и откакто им писахме най-учтиво да ни упътят – надписи ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни дадоха отговор с „ времетраене “ и двама души от екипа ми, с по два хронометъра мериха речта във кино лентата с почти еднакъв резултат, а точно – единият с 30 секунди а другия сътрудник с 1:35 повече за „ non-English speech ” т.е. български, суахили и масайско произношение. И предадохме „ Майка “ по живо по крепко като „ интернационален филм “ с интернационален и не-американски екип " - написа Зорница София в своят фейсбук статус, отдаден на дисквалификацията на българския филм.

Припомняме, че до избора на " Майка " се стигна след поредност от кавги. Филмът бе определен след гласоподаване в конкуренция с филмите " В сърцето на машината ", " Петя на моята Петя ", " Борсови играчи ", " Меко казано ", " Шекспир като улично куче ", " φ 1.618 " и " Рибена кост ". Режисьорът Виктор Божинов обаче отдръпна своя филм " Бягство " поради спор на ползи у член на комисията. Стигна се до подмяна, само че все пак Божинов не се върна в състезанието.

Категорията " Най-добър интернационален филм " (Best International Feature) на Филмовата академия ОСКАР съществува от 2020 година. Тази категория размени предходната " най-хубав чуждоезичен филм ".

На стената на режисьорката Зорница София, чийто филм " Мила от Марс " към този момент бе български представител на премиите на Американската кино академия през 2009 година, режисьорът и аниматор Тео Ушев внася следното конкретизиране - " Категорията не е за " интернационален филм ", а за " чуждоезичен ". Затова е това предписание. За да може синематографии, артисти и кино, което не е на преобладаващият за промишлеността британски, да бъдат видяни. Например, тази година канадското предложение е на мандарин ".

Все още съществува теоретична опция да имаме български представител на церемониите следващата година. Предложенията за награди се одобряват до 4 октомври, като разновидността е да бъде изпратен идващият по събрани точки български филм.

Премиерата на кино лентата " Майка " в България ще е на 24 септември във Варна. Той ще е част от конкурсната стратегия на фестивала " Златна роза ". На кино лентата предстоят фестивални участия във Варшава и Котбус.

В София " Майка " ще има премиера на 17 ноември в НДК, на откриването на " Киномания ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР