България основава Международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI /International

...
България основава Международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI /International
Коментари Харесай

Бургас ще бъде домакин на международна олимпиада по изкуствен интелект

България основава Международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI /International Olympiad in Artificial Intelligence/, която ще се организира от 9 до 15 август 2024 година, в Бургас . Новаторското събитие ще срещне в оспорвана конкуренция най-талантливите възпитаници от целия свят, които могат да основават, употребяват и развиват изкуствен интелект .

Състезанието ще се организира с поддръжката на МОН и Община Бургас. Негов главен сътрудник е Сдружението за олимпийски тимове по естествени науки /СООПН/.

Председател на инициативния комитет /ИК/ е инж. Александър Велинов – началник на Националния тим по филология, член на Борда на Международната Олимпиада по филология и основател и създател на IOAI.

Членове на ИК са министърът на образованието и науката Галин Цоков, кметът на Бургас Димитър Николов, Божидар Божанов – ръководител на Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии в Народно събрание, Елена Маринова – президент на „ Мусала Софт “, член на УС на СООПН и създател на IOAI, Росица Декова от ПУ „ Паисий Хилендарски “, Лора Динева от Съюза на математиците в България и Ива Гумнишка – създател на „ Humans in the Loop “.

„ Създаването на Международната олимпиада по ИИ е продължение на българската традиция в региона на интернационалните научни надпревари. В България са учредени Международната олимпиада по информатика /IOI/ през 1989 година, Международната олимпиада по филология /IOL/ през 2003 година и Европейската младежка олимпиада по информатика /eJOI/ през 2017 година Това съревнование е идната стъпка в нашата упоритост да бъдем измежду водещите в научните проучвания и образованието. Освен надпреварите, ще поканим водещи университети от целия свят, които ще показват последните си достижения и ще показват на учениците опциите за продължение на образованието им в региона на ИИ “ , съобщи инж. Александър Велинов – главен основател и ръководител на ИК на IOAI.

„ Като кмет на Бургас, аз съм извънредно вдъхновен, че млади гении от целия свят ще се съберат в нашия град за първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Това не е просто съревнование – това е опция за младежи от разнообразни страни да се срещнат, вдъхновят и разпрострат своите умения в една от най-новите области на науката. Ние сме горди да сме част от основаването на тази платформа “ , показа кметът на Бургас Димитър Николов.

Олимпиадата ще бъде новаторско прекарване, което ще съчетава обичайния теоретичен метод с последните достижения в ИИ . Целта й е да провокира участниците да мислят сериозно, да натрупат теоретични и на практика познания и да им даде вероятност за необятните благоприятни условия в тази област.

Състезанието ще се състои от два кръга – теоретичен /споделена задача/ и на практика . В него ще вземат присъединяване тимове от четирима възпитаници, които ще бъдат определени въз основата на национални надпревари. Всички селектирани участници ще преминат профилирана подготовка, която ще се състои в безвъзмезден онлайн предварителен курс.

Водещи университети ще изпратят свои представители да вземат участие в научния комитет и основаването на дилемите. Освен това, те ще показват своите последни разработки и ще разискват кариерните благоприятни условия в областта на ИИ.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР