България още не е осъзнала през специалните си служби, че

...
България още не е осъзнала през специалните си служби, че
Коментари Харесай

Иван Костов: България още не е осъзнала, че е обект на руска хибридна агресия

България още не е осъзнала през специфичните си служби, че е обект на хибридна експанзия на Руската федерация. Това съобщи пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 година

Той уточни, че службите нямат зад тила си ръководещото болшинство,, който трябвало да осъзнае, че ръководството на службите не е към този момент негова функционалност.

Според него " службите са в доста нежелано състояние ", което се дължи на справедливи аргументи.

" Първо - службите нямат зад тила си ръководещото болшинство в Народното събрание и държавното управление, опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно предоставена функционалност, обвързвана с тяхното ръководство. Той закупи краткотрайно, по индиректен път тази функционалност - през служебното държавно управление. Сега, наподобява, не желае да се раздели с нея. Но това вкарва в спор службите с ръководещите ", означи Костов.

Той съобщи, че държавното управление дава отговор за националната сигурност и единствено то реализира оперативното и стратегическото ръководство на службите. " Сега държавното управление е препятствано да извършва тази своя функционалност. Обратното на това, че то е препятствано, е, че службите висят в безтегловност - изгубили са смисъла да служат на страната . Защото страната сега са ръководещите, както повелява Конституцията ", разяснява още някогашният министър председател.
 Асен Василев: Българските служби не са надеждни
Асен Василев: Българските служби не са надеждни

Експулсираният съветски духовник работил у нас 5 години без ДАНС да го засече

Според него службите за сигурност работят доста едва.

" Прегледах документи, само че на никое място в тях няма дефинирана главната опасност за сигурността на страната, като част от целите и дилемите на годишната им работа, а тя е хибридната експанзия на Руската федерация по отношение на България. Никъде го няма това. К ак може да извършват дейно службата си, като си затварят очите за най-същественото ", изрази неразбиране Костов.

Относно от Руската черква в София той посочи, че първо от територията си.

Самият факт, че прилежащи служби са изгонили същите шпиони преди българските, значи, че те работят малко по-добре и са разчели обстановката и вредите от работата на тези хора върху сигурността на страната им, акцентира Костов и напомни, че експулсираният предстоятел на Руската черква Васиан Змеев е бил пет години у нас.
 Красимир Станчев: Службите се нуждаят от промяна, само че не със промяната на началници
Красимир Станчев: Службите се нуждаят от промяна, само че не със промяната на началници

Назначенията в службите са ненапълно политически

Той бе безапелационен, че службите би трябвало да пазят политически неутралитет . Задачите им обаче ги определяли политиците от ръководещото болшинство и " в случай че тези политици се сменят и сменят целите си за националната сигурност, службите трансформират своите годишни проекти и стратегии ".

" Това е най-демократичната процедура и това трябваше да се случи незабавно след речта на Путин в Мюнхен през 2008 година, тъй като се е сменила доктрината и по различен метод са прочетени рисковете. В други европейски страни това стана, при нас това не стана даже през 2014 година (когато Русия анексира Крим от Украйна - б.р.).... България още не е осъзнала през специфичните служби, че е обект на хибридна експанзия на Руската федерация. Това е фрапантен факт, който целият свят знае ", означи Костов.

Той уточни, че в миг на рецесия се вършат огромните промени.

Самият Костов не разбирал изявленията, че службите не би трябвало да се пипат, тъй като наоколо има война.

" Службите са разбишкани, само че не би трябвало да се оправят, тъй като има огромна заплаха, която те даже не вземат поради и не си я разпореждат като приоритет, по който да работят. С какво е помогнала ДАНС за отбрана на страната от съветската хибридна експанзия? С безусловно нищо! " , отсече той.
 Има Такъв Народ приветстваха ГЕРБ и Движение за права и свободи, че се отхвърлиха от концепцията за обединение на службите
Има Такъв Народ приветстваха ГЕРБ и Движение за права и свободи, че се отхвърлиха от концепцията за обединение на службите

Сливане би провокирало институционално стеснение освен в България, а и отвън нея
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР