България още не е готова за влизане в еврозоната, заяви

...
България още не е готова за влизане в еврозоната, заяви
Коментари Харесай

Евроексперт:България още не е готова за влизане в еврозоната

България още не е подготвена за влизане в еврозоната, съобщи в изявление за БНР Фабиан Амтенбринк от Европейския център за изследване на икономическото и финансово съдействие, основан в Холандия.

По думите му стопанските системи на страните, които към този момент са приели еврото, не са задоволително синхронизирани. Освен това гръцкият опит би трябвало да направи страните - членки на валутния съюз доста деликатни преди да позволен ново разширение

" В съответния случай с България, бедността остава доста огромен проблем. Това постоянно се акцентира, когато се водят полемики по въпроса. Другият огромен проблем е корупцията. Реално, няма номинални критерии по тези въпроси, само че в случай че приказваме за същинско доближаване на стопанските системи, би трябвало да отчетем и тези проблеми. Дебатът към този момент не е единствено към номиналните критерии, а е доста по-широк и има политически измерения. Също по този начин в никакъв случай не би трябвало да забравяме и позицията на централната банка, твърди той.

Проф. Сотирис Джорганас също има повече въпроси, в сравнение с отговори. " Знаете, че аз пребивавам във Англия. Истината е, че даже английското държавно управление не знае какво ще съставлява Брекзит. Това основава доста огромна неустановеност. Тя обаче визира повече Англия, в сравнение с самата еврозона, декларира той отново пред Националното радио.

В самата еврозона също има доста проблеми, а и още носи белезите от финансовата рецесия, безапелационен е Джорганас: Еврозоната излиза от суматохата и опитите да гаси пожари. Сега Европейска комисия приготвя ограничения, с които да се приготви за бъдещето и когато се проявят проблеми, да не работи под паника, а да има написан механизъм. Именно това е ролята на Европейския валутен фонд. Идеята е той освен да има решения за възможните проблеми, само че и да реагира превантивно, с цел да не позволява нови рецесии.

Създаването на Европейски валутен фонд е една от основните промени, с която еврозоната се приготвя за възможни последващи разтърсвания. Начинът, по който го разказват все още, без да сме сигурни в крайния резултат, наподобява като конструкция, която е доста по-силна от Международния валутен фонд. Това няма да е просто Европейски валутен фонд, а организация, която ще ръководи фондове и ще оказва доста по-сериозна помощ от нормално разпределяне на заеми за проблематичните страни, декларира Джорганас.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР