България опасно бавно доближава допустимата инфлация за еврозоната (графики)България опасно

...
България опасно бавно доближава допустимата инфлация за еврозоната (графики)България опасно
Коментари Харесай

Новините от седмицата: БНБ с нови мерки срещу кредитирането; Проблеми със санирането

България рисково постепенно приближава допустимата инфлация за еврозоната (графики)
България рисково постепенно се оправя с високата инфлация и в случай че продължи с този ритъм (средно с към 0.2 прочие пункта месечно) да се приближава до задачата за влизане в еврозоната, това няма по какъв начин да се случи на 1 януари 2025 година Справка на Economic.bg с данните на европейската статистическа работа Евростат демонстрира, че за 12-те месеца до декември средногодишната инфлация в България (показателят, който се употребява в използването на Маастрихтските критерии) е 8.6%.
Българска народна банка мисли нови ограничения за ограничение на жилищното кредитиране
Българската национална банка (БНБ) обмисля нови ограничения за стягане на жилищното кредитиране, само че ориентирани не към регулация на комерсиалните банки като увеличаване на наложителните запаси, а към самите клиенти. Това излиза наяве от обява на гуверньора на Българска народна банка Димитър Радев, в която показва, че може да се пристъпи към „ налагането на изисквания към кредитополучателите, които банките да са задължени да ползват при отпущането на заеми за семействата “.
Ръстът на заплатите и потреблението в България ще се забави
Заплатите в България ще порастват два пъти по-бързо от инфлацията през новата 2024 година Това е прогнозата на световната компания за обезпечаване на търговски заеми Allianz Trade (преди Euler Hermes). Очакванията на анализаторите ѝ са междинният растеж на заплатите в България да доближи 9% тази година – значително закъснение от регистрираните 13.5% през 2023 година Средногодишната инфлация пък ще се откри на равнища от 4% – значително под регистрираната за 2023 година инфлацията от 9.5%.
Средногодишната инфлация в България през 2023 година доближи 9.5%
Средногодишната инфлация в България за 2023 година е намаляла до 9.5%, демонстрират данните на националната статистика. Отчетената инфлация за 12-те месеца на 2023 година е малко над последната прогноза на Българската национална банка от ноември, в която се очакваше тя да бъде 8.8%. Данните на Национален статистически институт са и малко над упованията на финансовото министерство за 9.1% средногодишна инфлация, поместени в есенната икономическа прогноза.
Регистър на предварителни контракти може да изсветли изцяло жилищния пазар в България
Върховете, които покориха цените на жилищата в България през последните две години, са внушителни. Очаква ли се обаче да има плато? Накъде ще поеме секторът и каква е ролята на ваканционните парцели във време, в което хората работят от домовете си? Отговори на тези въпроси търсим от  Радослав Котларов, изпълнителен шеф на „ ГБС инвест “, и шеф на GHome – бранд за жилищно строителство на „ Главболгарстрой “.
„ България губи милиарди “: КРИБ разчерта целите на бизнеса за 2024 година
Основните цели на бизнеса в България през новата 2024 година са пълноправното влизане на България в Шенген до края на годината, приемане на еврото от началото на 2025 година и присъединение към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) през 2026 година Този проект начерта Кирил Домусчиев, ръководител на най-голямата работодателска организация – КРИБ – при представянето на най-важните задания за идната година.
Държавата се отхвърля от благосъстоятелност в индустриалните зони
Държавата да не може да бъде директен притежател на промишлен парк, плануват промени в признатия преди две години Закон за индустриалните паркове (ЗИП). В момента наредбите разрешават притежател да бъде както страната, по този начин и общини, юридически лица, регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, или техни обединявания.
Компенсациите за скъпите горива ще работят най-много три месеца
Една година откакто беше признат Законът за компенсиране на потребителите поради скъпите горива, той най-сетне ще проработи. Схемата обаче няма да обхване всички консуматори, както беше поддръжката с 25 ст. за литър през 2022 година, а ще е единствено за уязвимите консуматори и то за интервал от най-много три месеца.
За първи път в България: Соларна централа е записана като балансираща мощ
Освен да създават електрическа енергия, ВЕИ производители към този момент могат да вземат участие и в балансирането на електроенергийната система. Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) разгласи, че е регистрирал първия ВЕИ производител като снабдител на балансиращи услуги за ръчно вторично контролиране на честотата и обменните мощности.
Бъдещето на Топлоелектрическа централа „ Гълъбово “ – биомаса, газ, боклуци или сол?
AES България планува да прекрати употребата на по-голямата част от оставащите си въглищни мощности до края на 2025 година, а две години по-късно да се откаже напълно от тях. Това декларират публично от компанията, която е оператор на Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес Гълъбово “, област Стара Загора.
Първо събитие в Перник ще показа опциите след края на въглищата
Въглищата би трябвало да останат в предишното. Това е поръчката, която направи Европейският съюз с приемането на Зелената договорка, утвърдена и от България. В утвърдените териториални проекти на страната е записано, че въглищата ще могат да се употребяват най-малко до 2048 година В Плана за възобновяване обаче този период е много по-кратък – до 2035 година Истината е, че евентуално излизането от въглищата ще стане доста по-рано – в рамките единствено на няколко години, защото поради въглеродните квоти производството на ток с тях става все по-скъпо и колкото повече работят тецовете, толкоз повече ще губят.
Добрият образец в Перник: включете се в играта с награди на Economic.bg
Добрите образци са на всички места към нас, би трябвало единствено да се огледаме. Именно по тази причина ви каним да се включите в новата самодейност на Economic.bg в обществените мрежи, като качите фотография или видео на сполучливи европейски планове, финансирани със средства за доближаване в Област Перник. Всички публикации трябва да бъдат качени във вашите персонални профили с хаштаг #ПреходНаВъзможностите и да последвате профила на Economic.bg. Предизвикателството е под формата на Instagram игра с награди, проведена от нашата медия.
„ Климатичните условия са разнообразни “: Какви са проблемите с процедурата за саниране?
Политически и обществен проблем, климатичните условия са разнообразни в цялата страна, няма опция за операция на документите, не може да има злоупотреби. Tова бях част от оправданията, които показа министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков по време за чуването си по отношение на процеса на енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в страната и породилото се неодобрение от жители, общини и организации през последните дни.
Търгът за двуетажните влакове е преустановен
Министерство на превоза приключи търга за доставката на 7 двуетажни електрически влака на стойност над 410.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Проблемът е, че единственият претендент, който подаде оферта, предлага по-дълъг период за доставка от заложения в условията на поръчката. Решението за преустановяване е от през днешния ден, излиза наяве от инспекция в уеб страницата на Регистъра за електронни поръчки.
Европейска комисия не утвърждава плануваните от кабинета тол бонуси за превозвачите
Европейската комисия не утвърждава тол
бонусите за огромните транспортни компании в България във типа, в който правителството ги предложи през лятото. Идеята на Министерството на районното развиване (МРРБ) беше колкото повече километра изминава един камион, и надлежно разрушава повече пътищата, толкоз по-голяма е отстъпката му от дължимите тол такси.
Комисионите за медиаторите в тол системата могат да бъдат понижени от АПИ
В края на предходната седмица „ Продължаваме промяната – Демократична България “ внесоха законопроект за понижаване на комисионите, които националните снабдители на услуги (НДУ) получават при продажбата на винетки. До момента те прибират 7 на 100 от цената на всяка закупена винетка, а ПП-ДБ оферират този % да бъде 3 на 100.
Кога ще са подготвени секторите на „ Хемус “ от Боаза до Плевен?
Кога ще са подготвени първите три сектора на „ Хемус “? Оказва се, че срокът се трансформира всеки месец. Ако през септември предходната година районният министър Андрей Цеков споделя, че това може да се случи през първата половина на 2026 година, то на 11 януари в отговор на депутатски въпрос декларира, че строителството ще завърши в края на 2026 година В изявление за Nova на 14 януари, т.е. 3 дни по-късно, обаче министърът сподели, че лот 1 и 3 ще са подготвени до края на тази година.
INSAIT показа BgGPT – първият отворен изкуствен интелект на български език
Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) показа BgGPT – първият отворен езиков модел, приспособен към българския език и основан за потребностите на българското държавно управление, науката, бизнеса и всички български жители.
Промените в Конституцията са коледен подарък, само че не са задоволителни
Промените в Конституцията, които направиха в края на предходната година „ Продължаваме промяната – Демократична България “, ГЕРБ и Движение за права и свободи, са коледен подарък, само че не са задоволителни за сполучлива промяна на правосъдната власт. Около това мнение се сплотиха адвокати, изготвили така наречен „ бяла книга за върховенството на закона “ в партньорство с Американската комерсиална камара в България.
Британска компания придобива българската просветителна платформа Shkolo
Най-големият снабдител на учебен програмен продукт и услуги във Англия Juniper Education придобива Shkolo – българската просветителна платформа за ръководство на учебните процеси. Тя е употребена от към 1700 просветителни институции в България. Параметрите по договорката към този момент не са ясни.
МОН сезира ДАНС и КЗЛД за продажбата на Shkolo
Министерството на образованието и науката не е било осведомено по никакъв метод за продажбата на българската просветителна платформа Shkolo на английската Juniper Education. По този мотив просветното ведомство сезира ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), които да ревизират случая. Към момента МОН няма договорни връзки с Shkolo, само че доста от българските учебни заведения са техен клиент.
Образование на бъдещето: Жената, която сътвори първия в България AI справочник за учители
Вдъхновяващите хора са на всички места към нас, те ни карат да се размислим, да станем по-дейни, да повярваме в себе си. Пример за подобен човек е 28-годишната Кристиана Чешмеджиева – преподавател и цифров маркетолог. Описва себе си като борбена, всеотдайна и съчувствена. А любовта, която влага във всичко, с което се занимава, я прави един от актуалните будители в обществото, които се трансформират в образец за подражателство на младото потомство.
Заводът на Eberspächer в Русе сменя собствеността си
Заводът в Русе на германския производител на отоплителни и климатични системи за автомобилната промишленост Eberspächer сменя притежателя си. Новата фабрика беше пусната в употреба при започване на 2023 година, като в нея се произвеждат електрически нагреватели както за стандартните транспортни средства, по този начин и за хибриди и електрически автомобили.
Автобус амфибия ще транспортира пасажери сред Силистра и Кълъраш
Иновативен рейс, който с изключение на по суша, може да се движи и по вода, ще свърже Силистра и Кълъраш. Превозното средство е закупено от окръжния съвет на румънския град в границите на план по трансграничната стратегия сред двете страни, оповестява Българска телеграфна агенция. От българска страна по плана е закупен електрически катамаран.
„ Spotify на термопомпите “: Шведската Aira желае да революционизира пазара
Шведската компания Aira възнамерява да направи технологията за икономисване на пари за отопление на дома по-достъпна, предлагайки термопомпи против месечен абонамент. Нейният революционен бизнес модел ѝ завоюва прозвището „ Spotify на термопомпите “ и към този момент работи в няколко страни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР