България Он ЕрЗа пети пореден месец има повишение на потребителските

...
България Он ЕрЗа пети пореден месец има повишение на потребителските
Коментари Харесай

НСИ: Инфлацията в страната ни се покачва към 6-месечен връх

България Он Ер

За пети следващ месец има покачване на потребителските цени

Годишното равнище на инфлация в България се повишава през април до 3,7% – най-виското ниво от октомври 2018 година, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това е пети следващ месец, през който цените се усилват и има явен знак за ускорение на потребителската инфлация устойчиво над равнището от 3%. В последния месец на предходната година повишаването на годишна база беше 2,7%, през януари – 3%, през февруари – 3,2%, а през март – 3,6%. Статистическите данни демонстрират, че през август 2018 година инфлацията се форсира до петгодишен връх.

Месечната инфлация е 0,5%, а от началото на годината (април 2019 година по отношение на декември 2018 г.) е 1,7%.

Средногодишната инфлация за интервала май 2018 година – април 2019 година по отношение на интервала година по-рано е 3,3%, пресмятат в Национален статистически институт.

Investor.bg припомня, че тези данни се наблюдават „ под лупа “, защото точно ниската инфлация е един от критериите за доближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) на страните членки на Европейски Съюз. България би трябвало да поддържа ниска инфлация, която не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от Европейски Съюз с най-ниска позитивна инфлация. За момента отговаряме на това изискване, само че в случай че повишаването продължава с тези темпове, е напълно действително да получим алена точка от страна на Европейската комисия.

Месечната инфлация е 0,6%, а от началото на годината (април 2019 година по отношение на декември 2018 г.) е 1,3%, а годишната инфлация за април 2019 година по отношение на април 2018 година е 3,1%, а средногодишната инфлация за интервала май 2018 - април 2019 година по отношение на година по-рано е 3%, показват от националната статистика.

Продължението на публикацията четете в Investor.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР