България Окончателно: Търговските вериги с над 10 обекта в страната

...
България Окончателно: Търговските вериги с над 10 обекта в страната
Коментари Харесай

Окончателно: Търговските вериги с над 10 обекта в страната ще предлагат регионални стоки

България Окончателно: Търговските вериги с над 10 обекта в страната ще оферират районни артикули При нарушаване глобите са от 15 000 до 25 000 лева  Василена Василева 29 април 2020, 13:59  Окончателно: Търговските вериги с над 10 обекта в страната ще оферират районни артикули Източник: iStock Photos/Getty Images
ърговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната се задължават да оферират районна продукция .

Правителство одобри изменение на Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 година за обезпечаване на съществени групи храни, създадени на територията на Република България в комерсиалните обекти, представляващи вериги от магазини.

Как COVID-19 оказа въздействие върху хранителната промишленост

Изменението касае привеждане на признатото Постановление на Министерски съвет № 70 в сходство с текста на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година - определението за търговски вериги, както и реализирането на контрола за осъществяване на наредбите на постановлението.

Картофи по 8 лв., какво става с цените

Контролът по осъществяване на постановлението се реализира от Българската организация по сигурност на храните. За неспазване на условията на постановлението се постановат наказания, според член 16а, алинея 2 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.

При нарушаване се постанова имуществена глоба от 15 000 до 25 000 лева, при наново нарушаване - от 30 000 лева до 50 000 лева

С Постановление на Министерски съвет № 70 се вкарва условие местата за продажба да са с повърхност - задоволителна за излагане и продажба на съответните хранителни артикули, както и да са обозначени по подобаващ метод, от който да е видно, че предлаганите артикули са районно произвеждане. На тези места следва да се оферират мляко и млечни артикули от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, създадени от районни производители. Приетите промени не изискват смяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена опция за предложение на локална (регионална) продукция.

Танева и огромните търговски вериги реализираха единодушие за българските артикули

До 50 хиляди лв. санкция за комерсиалните вериги, в случай че не продават български артикули

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на реализиране на активността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на прилежаща, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за прилежащи се смятат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив. Производителите би трябвало да са регистрирани по Закона за подкрепяне на земеделските производители или да имат обект, регистриран според Закона за храните.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР