България официално не е била информирана за 77-те наши сънародници,

...
България официално не е била информирана за 77-те наши сънародници,
Коментари Харесай

Захариева: Договорът за добросъседство с Македония ще бъде подписан на македонски и български

България публично не е била осведомена за 77-те наши сънародници, на които е неразрешено да влизат в Турция поради съмнения в тероризъм. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в ефира ан БТВ.

"По линия на Министерство на вътрешните работи са поискани детайлности от южната ни съседка, като досега такива не са дадени ", разкри тя. Вицепремиерът разяснява, че силовото ведомство евентуално знае за посочените от турска страна 21 депортирани след опит за нахлуване в зони на спор, само че Министерство на външните работи не е било известено.

Външният министър означи, че България следи с паника част от процесите, които се случват след опита за прелом в Турция. „ Определено сме обезпокоени от всеобщите арести и задържането без повдигнати обвинения”, съобщи тя.

"Текстът на контракта за добросъседство с Македония е финализиран и нашата страна няма желание да води нови договаряния ", съобщи вицепремиерът. По думите й съглашението стъпва върху декларацията от 1999 година и представяните през днешния ден като противоречиви моменти са изяснени още преди 18 година Разликата е, че към този момент има механизъм за наблюдаване на наредбите и ще има експертна комисия от историци и общественици от двете страни, които ще работят за възстановяване на образователните стратегии на база на законни исторически източници.

„ Когато показах контракта в Народното събрание преди финалния кръг договаряния чух неуместни неща от един от народните представители – били сме родоотстъпници и те (македонците) в никакъв случай нямало да подпишат този договор”, разяснява външният ни министър.

По думите й договорът ще бъде подписан на македонски (според Конституцията на Република Македония) и на български (според Конституцията на Република България), каквато уговорка е имало и през 1999 година „ Договорите не признават нито езици, нито народи”, акцентира Захариева. Има уговорка за общата история. Чий цар е Самуил? „ Ясно е цар Самуил чий цар е, дано имаме повече самочувствие”, отговори тя.

По мотив настояванията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да бъде прието битие на македонско малцинство в България, Екатерина Захариева акцентира: „ Не водим договаряния с партии, водим договаряния с държавно управление. Това е офертата, това е договорът”, безапелационна бе Захариева.

По думите й „ България няма бърза работа” във връзка с съглашението, само че в Скопие би трябвало да решат дали „ да продължат да бъдат изолирани 11 година от съседите си, от света, правейки се на доста велики, или желаят да имат европейско развитие”.

"МВнР на този стадий няма желание да отзовава някогашния началник на ДАНС Владимир Писанчев от консулския пост в Солун ", стана ясно още от думите на Екатерина Захариева. Срещу него се надигнаха нашите сънародници в Гърция, само че, съгласно нея, нямало съществени възражения към работата му.

„ От години не са поддържани нещата добре. От консулските служби, в Гърция са минимум недоволствата, само че има какво да се желае”, означи вицепремиерът. По думите й ще се работи за по-бързо изпращане на титулярен дипломат в Гърция и за разширение на консулските служби, само че бъдещето е в електронните услуги.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР